Word lid en maak het verschil
Word lid

25 april 2022

In 7 stappen aan de slag met je diabetes type 2

Of je nu net de diagnose hebt gekregen of al (iets) langer diabetes type 2 hebt: er komt veel op je af! Van voeding en beweging tot acceptatie en medicatie. Hoe kun je goed voor jezelf zorgen? Volg de online cursus ‘Leven met diabetes’ van Diabetesvereniging Nederland (DVN) . In 7 stappen aan de slag met je diabetes type 2.

Als je diabetes type 2 hebt, kun je zelf veel doen om je bloedglucosewaarden te verbeteren. Gezond eten, regelmatig bewegen, minder stress en goed slapen bijvoorbeeld. We weten allemaal hoe belangrijk dat is, maar hoe ga je hiermee aan de slag? Hoe zit het met koolhydraten? Hoe beweeg je op een makkelijke manier meer? Hoe verwerk je dit in jouw leven?

Minder medicatie?

IJda is trainer bij Diabetesvereniging Nederland: “De online cursus Leven met diabetes type 2 helpt je om inzicht te krijgen in je diabetes en wat voor jou werkt. De regie van je diabetes ligt bij jou, je kunt veel bereiken als je bepaalde gewoonten aanpast. Misschien heb je zelfs minder of geen medicatie meer nodig.”

Je leefstijl aanpassen en de motivatie vasthouden is niet altijd makkelijk. IJda: “Tijdens de online cursus gaan we onder andere in op het stellen van doelen en het maken van je eigen plan. Daarnaast leer je meer over welke medicijnen er zijn en hoe ze werken. Over mogelijke complicaties. En over de zorgverleners die jou kunnen helpen.”

Samen & zelf aan de slag

De online cursus bestaat uit een mix tussen theorie, praktische opdrachten over je eigen situatie, contact met een coach en online bijeenkomsten met andere deelnemers. “Je wordt onderdeel van een klein groepje mensen met diabetes type 2. Ongeveer om de twee weken is er een online bijeenkomst om onder begeleiding van de coach ervaringen uit te wisselen. Dat contact met anderen is heel waardevol en leerzaam.”

Tussendoor ga je online op je eigen tempo aan de slag met het doornemen van de theorie, op een toegankelijke en interactieve manier. Bijvoorbeeld met filmpjes en een quiz. Je ontvangt daarnaast een werkboek met opdrachten rond je eigen situatie. Denk aan: welke vragen neem je mee naar je zorgverlener? “Zo duik je in alles wat je moet weten over je diabetes, zodat je zelf aan het roer van je leven met diabetes staat”, aldus IJda.

Meer lezen

De cursus start aan het begin van elke maand (bij voldoende deelnemers). Leden betalen €25 voor de online cursus Leven met diabetes, niet-leden €49,99. Lees meer en meld je aan!

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid