20 juni 2019
Hulp bij je leefstijl bij diabetes type 2 en overgewicht
Bij mensen met diabetes type 2 die ook overgewicht hebben, reageert het lichaam minder goed op insuline. Dit heet insulineresistentie. Door je leefstijl aan te passen worden je cellen gevoeliger voor insuline. Je valt ook iets af waardoor het effect nog groter wordt. Er zijn leefstijlprogramma’s die je kunnen helpen bij het aanleren van gezondere gewoontes.
De bloedsuikerwaarden worden door het aanpassen van je leefstijl lager en stabieler. Je krijgt bovendien meer energie, je zit beter in je vel en je voorkomt er complicaties door je aandoening mee.
Wat wordt vergoed?
Steeds meer zorgverzekeraars en artsen willen je helpen bij het aanpakken van je leefstijl. Sinds dit jaar wordt hulp bij een gezondere leefstijl voor een deel van de mensen met overgewicht vergoed uit de basisverzekering.
Je moet boven de 18 jaar zijn, een BMI boven de 25 en (een verhoogde kans op) diabetes hebben. Het gaat om leefstijlprogramma’s die zijn erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM en Zorginstituut Nederland.
Ook zijn er een aantal nog niet erkende leefstijlprogramma’s die worden ondersteund of vergoed door bepaalde zorgverzekeraars. Informeer ernaar bij je zorgverzekering.
De gecombineerde leefstijl interventie – GLI
Het leefstijlprogramma van 2 jaar bestaat uit 3 onderdelen: leefstijl, voeding en gedrag. Het is een combinatie van groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken:
- Je krijgt advies over en begeleiding bij het aanleren van gezonde voedings- en eetgewoontes.
- Je gaat aan de slag met een gezond beweegpatroon.
- En je krijgt informatie over je gedrag: hoe je omgaat met factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden, zoals stress en slaapgebrek.
Het eerste jaar word je volop begeleid. Het tweede jaar doe je steeds meer zelf. Om mee te kunnen doen heb je een verwijzing van je huisarts nodig.
GLI’s die zijn erkend door Centrum Gezond Leven:
- Beweegkuur van Huis voor Beweging
- Coaching op Leefstijl (CooL) van expertisecentrum Leefstijlinterventies
- SLIMMER van GGD Noord- en Oost Gelderland
Ook andere zorgprofessionals of zorggroepen bieden GLI aan.
Ook erkend door Centrum Gezond Leven
Andere vormen van hulp bij het aanpassen van je leefstijl die Centrum Gezond Leven aanbeveelt:
- Online cursus PRISMA: hier maak je een gezondheidsprofiel aan waarbij je kunt zien hoe je ervoor staat op de verschillende risicofactoren. Daarna kun je het actieplan invullen om deze factoren aan te pakken.
- Nationale Diabetes Challenge: wandelen is goed voor je diabetes. Daarom dit 20 weken durend wandelevenement voor mensen met diabetes. Bekijk bij welke wandelgroep in je eigen omgeving je kunt aansluiten.
- Ik heb diabetes, wat kan ik doen: een handig te downloaden boekje over diabetes type 2 van Pharos. Hierin staat met plaatjes uitgelegd hoe je jezelf het beste verzorgt en handige tips over voeding en bewegen. Ook verkrijgbaar in het Arabisch.
Via je zorgverzekering
Er zijn ook leefstijlprogramma’s die worden ondersteund door een zorgverzekeraar. Je deelname wordt dan gedeeltelijk of geheel vergoed. Vraag ernaar bij je zorgverzekering! Bekende voorbeelden:
- Keer diabetes2 Om: Keer Diabetes2 Om is een leefstijlprogramma voor mensen met diabetes type 2 die medicatie gebruiken en een BMI hoger dan 25 hebben of een vergrote buikomvang. Onder begeleiding van een gespecialiseerd team werk je 6 maanden actief aan een nieuwe leefstijl. Als lid van DVN en aanvullend verzekerd bij VGZ, krijg je je deelname aan ‘Keer Diabetes2 Om’ vergoed. Er wordt wel een eigen bijdrage gevraagd van €295 (in 2021 tijdelijk 195,-) voor de kosten van het 5-daagse verblijf (incl. 1 overnachting, eten en drinken) dat de verzekeraar niet vergoedt. Dit bedrag kan eventueel in 3 termijnen worden afgeschreven. Ligt deze eigen bijdrage ver buiten je budget, overleg dit dan met de organisatie.
VGZ, IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, ZEKUR, Zorgzaam, Menzis, Ander Zorg, Hema, EUcare, Promovendum, BeSured, National Academic, DSW, Stad Holland en inTwente vergoeden de leefstijlbehandeling bijna volledig.
- Herstelcirkel in de wijk: Herstelcirkel in de wijk is een leefstijlprogramma voor mensen met diabetes type 2 uit de omgeving van Nijmegen-Noord, Bemmel, Duiven, Almelo, Elst, Veenendaal en Arnhem. In groepsverband ga je aan de slag met voeding, beweging en ontspanning gedurende minimaal een jaar. Zorgverzekeraar Menzis ondersteunt dit project.
Leefstijladvies en -coaching
Waar kun je nog meer terecht voor advies of coaching voor een gezonde leefstijl?
- Een leefstijlcoach kan helpen bij het aanpassen van je leefstijl. Naast voeding en bewegen wordt ook gekeken naar het totale plaatje. Leefstijlcoaching wordt meestal niet, maar steeds vaker wel vergoed. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar. Zoek een erkende leefstijlcoach.
Toch zelf aan de slag?
Er zijn boeken die je daarbij kunnen helpen. Overleg wel altijd van te voren met je huisarts, zodat je medicatie hierop wordt afgestemd. Bekijk het overzicht van Voluitlevenmetdiabetes.nl met boeken die geschikt zijn voor mensen met diabetes type 2.
DVN organiseert beweegactiviteiten voor mensen met diabetes. Een fijne stok achter de deur als je met anderen wekelijks kunt wandelen of zwemmen! Bekijk de agenda.
Ga je liever je eigen gang? Maar wil je wel op een verantwoorde manier anders eten en bewegen met aandacht voor je diabetes? Regel bij je huisarts een verwijzing voor een diëtist en zoek een sportaanbieder met oog voor diabetes.
Bezig zijn met je leefstijl is niet elke dag ‘leuk’. Blijf aardig voor jezelf en houd het behapbaar. Ontdek de manier die bij je past!
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.
Schrijf je in met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates
Nieuwsbrief