Word lid en maak het verschil
Word lid

27 januari 2022

Groot onderzoek naar oplossingen voetcomplicaties

RondOm Podotherapeuten, Fontys Paramedische Hogeschool, Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en softwareontwikkelaar Stofloos onderzoeken de inzet van technologische mogelijkheden voor verbetering van de voetzorg bij mensen met diabetes. Diabetesvereniging Nederland (DVN) is nauw betrokken bij het onderzoek in het kader van de patiënten participatie.

Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van zorgtechnologieën, zoals de Diabetes Voetencheck app. Deze app is ontwikkeld om mensen met diabetes te helpen voetwonden te voorkomen. Voetcomplicaties komen bij diabetes veel voor en hebben een grote impact. In veel gevallen kunnen met technologieën -zoals de app- de complicaties voorkomen worden of kan de ontwikkeling worden afgeremd.

Wat is de rol van DVN?

DVN is in alle onderdelen van het onderzoek betrokken, van het schrijven van het voorstel en de inrichting tot het uitvoeren van het onderzoek. Dit om de inbreng van mensen met diabetes in het onderzoek te garanderen. Naast DVN zijn ook de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), diverse huisartsenzorggroepen en tweedelijns specialisten als partner gekoppeld aan het project. Enkele internationale organisaties hebben hun interesse in de uitkomsten al uitgesproken.

Mensen met diabetes staan centraal

Het onderzoek streeft naar een hoge mate van inbreng door mensen met diabetes. Zij worden actief betrokken door middel van co-creatie sessies, focusgroepen en andere onderzoeksactiviteiten. De eerste focusgroep om meer te leren over het leven met diabetes en de zorg die daarbij komt kijken heeft al plaatsgevonden. Daarnaast vinden er continu interviews en gesprekken plaats op individueel niveau met gebruikers, experts en belanghebbenden.

Ook studenten vanuit allerlei opleidingen participeren in de studie. Studenten vanuit de opleiding Industrial Design TU/e en Fontys hbo-opleidingen: Podotherapie en Fysiotherapie, maar ook studenten vanuit Fontys ICT Media Design zijn gevraagd om mee te denken over oplossingen.

De Diabetes Voetencheck app

De Diabetes Voetencheck app is voor iedereen met diabetes in Nederland gratis te downloaden. De app helpt mensen met diabetes met het zelf controleren van de voeten op wonden en andere onregelmatigheden. De app verstuurt regelmatig een herinnering om de voeten te controleren. Met instructiefilmpjes en interactieve vragen worden gebruikers daarbij geholpen.

De gebruiker kan gevraagd worden een foto in te sturen via de app, zodat de podotherapeut de voeten kan beoordelen op afstand en eventueel de gebruiker kan uitnodigen om naar de praktijk te komen. Ruim 240 keer was het nodig om op basis van een ingestuurde foto de patiënt direct op te roepen om naar de praktijk te komen. Hierdoor zijn vervelende complicaties aan de voeten en amputaties voorkomen.

Meer lezen:

Zelf deelnemen aan onderzoeken

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid