Word lid en maak het verschil
Word lid

7 april 2021

DVN pleit voor verbreding Sensor en (Hybrid) Closed Loop vergoeding

DVN neemt komende vrijdag 9 april weer deel aan de Werkgroep Hulpmiddelen van de Rondetafel Diabeteszorg, dat zich buigt over diverse onderwerpen rondom vergoedingen in de diabeteszorg. Eén van de belangrijkere onderwerpen op de agenda is de uitdrukkelijke wens tot verbreding van de vergoedingen voor Sensor en (Hybrid) Closed Loop. DVN maakt zich hard voor deze verbreding en zal ook vrijdag weer de noodzaak ervan bepleiten.

Waarom zijn deze vergoedingen voor Sensor en (Hybrid) Closed Loop zo belangrijk?

Continu Glucose Monitoring (CGM)-sensoren en Hybrid Closed Loop-systemen bieden grote voordelen voor mensen met (insulineafhankelijke) diabetes. Op het vlak van gezondheid en preventie, op het vlak van kwaliteit van leven en op het verminderen van de druk op de zorg(-kosten). DVN vindt daarom dat een bredere groep mensen toegang moet krijgen tot deze technologieën.

‘De gedachte dat ik mijn CGM in de toekomst kan kwijtraken, maakt mij angstig en onzeker en geeft stress’

Deze duidelijke reactie van één van onze leden maakt het enorme belang van de sensor en Closed Loop-systemen duidelijk. Tientallen mails ontving DVN deze week van mensen met diabetes type 1 waarin zij benadrukken wat de technologie voor hen betekent. Een paar regels uit een van deze mails: ‘Ik ben sinds 2 jaar in het bezit van een CGM en heb daarmee ook direct een hybride closed loop opgezet. In die 2 jaar heb ik meer bereikt dan in de voorgaande 46 jaar bij elkaar. Wat er in al die jaren in mijn lichaam is kapot gemaakt weet ik niet, maar nu gebeurt dat niet meer.’ Alle mails zijn geanonimiseerd gebundeld en worden toegestuurd aan alle werkgroepleden.

Wat staat er vrijdag 9 april nog meer op de agenda van de Werkgroep Hulpmiddelen?

Naast de hierboven besproken verbreding van sensor en (Hybrid) Closed Loop -vergoeding staan er nog meer belangrijke onderwerpen rondom de sensortechnologie op de agenda, waaronder de overheveling van CGM naar het hulpmiddelenbudget van de afgelopen jaarwisseling en de toekomst van de vergoedingssystematiek.

Meer weten? Lees ook het artikel over uitzonderingen op de huidige criteria. Na dit artikel hebben verschillende leden zich bij ons gemeld en succesvol een CGM vergoed gekregen.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid