Word lid en maak het verschil
Word lid

20 juni 2023

Diabetesvereniging Nederland stuurt brief aan o.a. Tweede Kamer

Op donderdag 15 juni heeft Diabetesvereniging Nederland een brief gestuurd aan een groot aantal organisaties over de vergoeding van diabetestechnologie. Hierin verbaast Diabetesvereniging Nederland zich over het ontbreken van een vergoeding voor CGM en Hybride Closed Loop technologie.

CGM niet meer duurder dan FGM

Diabetesvereniging Nederland stuurt deze brief aan de Tweede Kamer, het ministerie, de Zorgautoriteit, het Zorginstituut en zorgverzekeraars omdat deze hulpmiddelen inmiddels niet duurder zijn dan de wel vergoede alternatieven. Diabetesvereniging Nederland vindt dat er geen reden meer is om de technologieën niet te vergoeden. In de brief wordt met name ingegaan op het verschil tussen FGM en de verschillende CGM die even duur of goedkoper zijn. Diabetesvereniging Nederland vindt dat een CGM met dezelfde kostprijs even goed ingezet kan worden als FGM.

Hybride Closed Loop heeft meer opties

Daarnaast zijn er veranderingen bij de Hybride Closed Loop systemen. Inmiddels is het systeem waarbij de Ypsopump wordt gekoppeld aan de Freestyle Libre 3 en het CamAPS algoritme beschikbaar. Deze combinatie kost ongeveer evenveel als hetzelfde systeem met de Freestyle Libre 2, zonder algoritme. De prijs is ongeveer gelijk, maar de wetenschap laat zien dat het algoritme zorgt voor gemiddeld 8,6% stijging van de Time in Range. Dat is per dag 124 minuten waarbij je niet in een hypo of hyper zit. Per jaar is dat een volle maand zonder hypo of hyper.

Lees de Brief Diabetesvereniging Nederland over vergoeding diabetestechnologie

Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?

Diabetesvereniging Nederland vindt dat iemand met diabetes samen met de zorgverlener moet kunnen beslissen welke hulpmiddelen, medicatie en behandeling het beste is. Hierbij moet vooral de persoonlijke situatie van het individu een rol spelen. Niet de kosten van de technologie.

Meer lezen over diabetestechnologie:

Wat is het verschil tussen CGM en FGM?

Welke CGM en FGM sensoren zijn er?

Hoe werkt de vergoeding van CGM en FGM?

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid