Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetesvereniging Nederland opent Meldpunt medicijntekorten

5 juli 2023

Diabetesvereniging Nederland opent Meldpunt medicijntekorten

Het Meldpunt medicijntekorten van Diabetesvereniging Nederland verzamelt vanaf vandaag ervaringen met medicijntekorten. Meldingen helpen bij de afspraken over communicatie over tekorten en de begeleiding bij overstappen naar een ander medicijn.

Apothekersvereniging KNMP slaat alarm

Apothekersvereniging KNMP liet deze week weten dat het tekort aan medicijnen in Nederland dit jaar een recordhoogte heeft bereikt. Mensen krijgen soms hun medicijnen te laat geleverd of moeten gedwongen overstappen naar een ander geneesmiddel.

Overstappen naar een ander medicijn

Overstappen naar een ander medicijn als gevolg van een tekort is altijd vervelend maar ook soms onwenselijk. Het leidt vaak tot stress en in sommige gevallen zelfs tot nare bijwerkingen. Diabetesvereniging Nederland krijgt regelmatig vragen of opmerkingen van mensen die last hebben van de overstap naar een ander medicijn.

Wat doet Diabetesvereniging Nederland?

Diabetesvereniging Nederland houdt de medicijn tekorten goed in de gaten. Als het nodig is nemen we direct contact op met de betrokken partijen om afspraken te maken, zoals over hoe dit wordt gemeld aan gebruikers en hoe een overstap wordt begeleid. Het is heel belangrijk dat een tekort zo weinig mogelijk invloed heeft op het welzijn van mensen met diabetes. Diabetesvereniging Nederland spreekt ook met betrokken partijen over een effectieve aanpak om deze tekorten permanent op te lossen.

Samen werken aan oplossingen

Diabetesvereniging Nederland roept op tot een gecoördineerde inspanning van alle betrokken partijen, waaronder farmaceutische bedrijven, apotheken en zorgverzekeraars, om te werken aan oplossingen voor de tekorten. Het is van zeer groot belang dat mensen met diabetes toegang blijven hebben tot de juiste medicatie, zonder onnodige onderbrekingen of risico op complicaties.

Meldpunt medicijntekorten geopend!

Diabetesvereniging Nederland verzamelt in het Meldpunt medicijntekorten alle meldingen over medicijnen die niet leverbaar zijn of met vertraging worden geleverd. Met de meldingen kan Diabetesvereniging Nederland meer gericht gesprekken aangaan over bepaalde medicijnen. Ook kunnen we met de meldingen duidelijkere afspraken maken over communicatie over tekorten en hoe een eventuele overstap naar een ander medicijn anders begeleid kan worden.

Het Meldpunt medicijntekorten staat daarvoor vanaf vandaag open!

Lees meer over medicijntekorten:

Meldpunt medicijntekorten
Bericht apothekersorganisaties over het tekort aan medicijnen

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid