Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetesvereniging Nederland meldt nep diabeteshulpmiddelen bij inspectie (Update januari 2024)

25 oktober 2023

Diabetesvereniging Nederland meldt nep diabeteshulpmiddelen bij inspectie (Update januari 2024)

Diabetesvereniging Nederland deed vorige week een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de webverkoop van diabeteshulpmiddelen die niet of niet voldoende werken. De verkopers misleiden met beloftes die niet waargemaakt kunnen worden.

Niet werkende producten

De melding gaat onder meer over een armband, de zogenoemde ‘GlucOff’ | Suikerregulator Armband. De verkoper beweert dat de armband de glucoseregulatie verbetert, zonder dat aangepaste voeding nodig is. Niets wijst er op dat de armband werkt en de armband voldoet zeker niet aan de Europese eisen voor medische hulpmiddelen en is niet medisch goedgekeurd.

Update januari 2024

In januari 2024 hebben we de SugarSync van Rumowa.nl (‘binnen 1 week je diabetes onder controle’) gemeld bij de inspectie. Net als de magnetische therapie ring (o.a onder de naam Glucolev) die onterecht claimt dat deze de alvleesklier stimuleert en daarmee de insulineproductie verbetert. Deze ring wordt onder andere aangeboden door Viadore Amsterdam.

Horloges als bloedglucosemeter

Ook bepaalde horloges die door zelfstandige verkopers verkocht worden op sites zoals Bol.com, Amazon en Aliexpress werken niet of onvoldoende. De horloges worden verkocht als ‘Bloedglucosemeter’. Ze zijn echter niet als zodanig getest en goedgekeurd. De metingen van deze horloges kunnen zo veel afwijken dat het gebruik afgeraden wordt.

Misleiding mag niet

Diabetesvereniging Nederland vindt dat de beloften van verkopers over deze producten misleidend zijn. Verkopers mogen deze producten niet beter voor doen dan dat ze waar kunnen maken. De verkoop van deze producten moet dan ook gestopt worden.

Twijfels? Vraag je zorgverlener

Twijfel je over een product of zoek je advies over je behandeling? Neem dan altijd contact op met je zorgverlener. Vertrouw niet op een product dat niet goedgekeurd is voor medisch gebruik.

Zie jij een misleidend product?

Heb je nog een product waarvan je twijfelt of dit verkocht mag worden? Of zie je iets langskomen waarvan je verwacht dat dit ook gemeld moet worden? Stuur dan Melding Misleidend product naar Diabetesvereniging Nederland.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid