Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetesvereniging Nederland geeft input aan politieke agenda

24 augustus 2023

Diabetesvereniging Nederland geeft input aan politieke agenda

Met 6 punten van aandacht vragen mensen met diabetes ruimte in het verkiezingsprogramma van alle politieke partijen in Nederland. In de aanloop naar nieuwe verkiezingen is het belangrijk om duidelijk te maken wat er leeft bij mensen met diabetes.

Hoe zijn de 6 punten tot stand gekomen?

Diabetesvereniging Nederland vroeg in een peiling aan het DVN-Panel welke punten zij terug zouden willen zien in de partijprogramma’s van politieke partijen. Hierop kwam een stroom aan reacties. Samen met de punten waarvoor Diabetesvereniging Nederland al langer aandacht vraagt heeft dit geleid tot 6 punten van aandacht voor politiek Nederland.

Wat is er met deze 6 punten gebeurd?

De 6 punten zijn aangeboden aan de vele contacten die we hebben binnen de politieke partijen. Ook zijn de 6 punten breed aangeboden bij andere betrokkenen bij Diabetesvereniging Nederland. Bij het aanbieden is de politieke partijen aangegeven dat wij altijd bereid zijn meer informatie te geven of in een gesprek meer achtergrond te bieden.

Wat zijn de 6 punten samengevat?

Onderaan dit nieuwsbericht vind je de volledige 6 standpunten en een toelichting met daarin uitleg en voorbeelden. Samengevat vragen wij aandacht voor de volgende 6 punten:

1. Wij vinden dat er hoger ingezet moet worden op het verminderen van het risico op complicaties door o.a. een snellere inzet van nieuwe technologie en hulpmiddelen en bredere vergoedingen voor leefstijl en hulpmiddelen.

2. Wij vinden dat de keuze voor de best passende behandeling of het best passende hulpmiddel gemaakt moet worden in de spreekkamer, volgens het Samen Beslissen model. En dat de keuze niet afhankelijk mag zijn van te strak gestelde vergoedingscriteria.

3. Wij willen een vermindering van zorgkosten en een versimpeling van regels waarbij je met diabetes te maken krijgt.

4. Wij verwachten meer kennis over diabetes én een meer sensitief en genuanceerd taalgebruik rondom diabetes in Nederland.

5. Wij willen dat er meer geïnvesteerd wordt in artificial intelligence, digitalisering en in zorg op afstand.

6. Samen met het Diabetesfonds en de Alliantie Gezonde Generatie vinden wij een verlaging van de BTW op zowel groenten als fruit absoluut noodzakelijk.

Zijn dit de enige 6 punten die belangrijk zijn?

Uiteraard zijn er nog veel meer aandachtspunten voor mensen met diabetes. Zo houden we de ontwikkelingen rond het Geneesmiddelenvergoedingssysteem goed in de gaten. We onderhouden veel contacten met betrokken over goede diabeteszorg in instellingen en binnen de thuiszorg. We spreken een paar keer per jaar met verzekeraars over andere mogelijkheden voor vergoedingen en toegankelijkheid van verzekeringen en hypotheken. We spreken met werkgeversorganisaties en met arbodiensten.

En dit is slechts een greep uit de activiteiten die we naar ons toetrekken of waar we ons mee bezig houden. Wil je meer weten of heb je zelf behoefte aan advies of ondersteuning, zoek dan contact met ons.

Download hier de Oproep aan politiek Nederland (6)

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid