Word lid en maak het verschil
Word lid

6 juni 2019

Diabetes en ook nog dyslexie of dyscalculie: tips!

Diabetes hebben is niet leuk. En als je dan ook nog last hebt van dyslexie (niet of moeilijk kunnen lezen) of dyscalculie (niet of moeilijk kunnen rekenen), is dat dubbel pech. Vooral als je bedenkt dat lezen van etiketten in verband met de koolhydraten en het rekenen met cijfers juist zo belangrijk is bij diabetes.

Kinderdiabetesverpleegkundige Marieke Koornneef geeft tips.

Dyslexie

Stel, je wilt in de winkel kijken hoeveel koolhydraten er in snoepjes of koekjes zitten. Calorieën, koolhydraten; het is zó makkelijk om die door elkaar te halen. Etiketten lezen is al moeilijk genoeg zonder dat de letters steeds voor je ogen dansen. Een foutje is dus snel gemaakt.

Op je pomp staat veel informatie. Hoe lees je dat goed? Ook al gebruik je hem al een tijd, soms blijft het lastig te onthouden wat precies wat betekent. Ook dat hoort bij dyslexie.

Tips bij dyslexie

Voor het lezen van etiketten:

  • Neem rustig de tijd
  • Vraag iemand om even mee te lezen: ook al sta je in de supermarkt!

Voor het lezen van je pomp:

  • Neem ook hier de tijd en wees precies.
  • Vraag hulp als je een rare melding krijg op je pomp of meter. Laat iemand meelezen zodat je weet dat je het juiste doet.

Dyscalculie

Diabetes is één grote wereld van getallen. Je bloedglucosewaarde op je meter, de eenheden op je pen of pomp, het aantal koolhydraten dat je hebt gegeten. Extra lastig als je moeite hebt met cijfertjes.

Sommige kinderen of volwassenen met dyscalculie draaien getallen per ongeluk om. Je meter geeft 3,7 aan, maar jij leest 7,3. Of je moet 2,5 eenheden spuiten en je spuit er 5,2 of misschien wel 25. En dan moet je weer uitrekenen met hoeveel koolhydraten je dit moet corrigeren. Meten is weten maar bij dyscalculie is dat best ingewikkeld.

Tips bij dyscalculie

  • Haal diep adem en neem de tijd om rustig en geconcentreerd te rekenen
  • Meet, scan en kijk vooral heel goed naar de waarde die er staat. Vaak helpt het hardop te zeggen wat je ziet staan: mijn waarde is één, één, komma drie (11,3). Met je vingers deze getallen opsteken kan ook helpen.
  • Als je hoog of juist laag zit, is rekenen extra moeilijk. Zelfs als je wel goed bent in rekenen, is dat onder die omstandigheden lastig. Vraag iemand om je te helpen en controleer nog even extra. Van vragen word je wijzer!

Lees ook het artikel in SugarKids Minimagazine over: Diabetes en coeliakie.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid