Word lid en maak het verschil
Word lid

13 april 2021

COVID-19-vaccinatie en diabetes

Ruim een miljoen mensen met een medisch risico -waaronder mensen met diabetes- heeft nog altijd geen zicht op vaccinatie. Diabetesvereniging Nederland (DVN) vindt dat deze groep uiterlijk begin mei moet worden gevaccineerd. Samen met de Patiëntenfederatie maakt DVN zich daar hard voor.

Update donderdag 15 april 2021

Opnieuw vertraging bij vaccineren

Problemen met het Astra Zeneca en Janssen vaccin zorgen ervoor dat er opnieuw vertraging is ontstaan in het vaccinatietempo. In afwachting van het lopende onderzoek van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA), zal Nederland in ieder geval een week lang geen Janssen-vaccins toedienen. Demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) verwacht dat een complete stop tot mogelijk zes weken vertraging leidt.

Met betrekking tot vaccinatie van risicogroepen wordt voorzichtig zelfs al gesproken over uitloop naar juni. DVN zal in samenwerking met de Patiëntenfederatie blijvend druk uitoefenen op Minister de Jonge om risicogroepen zo spoedig mogelijk te vaccineren.

Dinsdag 13 april 2021

Vaccinatieplanning voor mensen met diabetes

Het ministerie van Volksgezondheid heeft inmiddels bepaald dat mensen onder de zestig met kanker, luchtwegaandoeningen, diabetes en andere aandoeningen pas in mei aan de beurt komen voor een vaccin. Tegelijk met gezonde mensen onder de zestig jaar. Het ministerie volgt hierin de adviezen van de Gezondheidsraad. DVN vindt dat mensen in de risicogroepen uiterlijk begin mei gevaccineerd moeten worden en vóór gezonde mensen onder de zestig jaar.

Nieuw pleidooi om andere vaccinatiestrategie

Nogmaals roepen wij samen met de Patiëntenfederatie in een brief aan Minister de Jonge op om de risicogroepen uiterlijk begin mei en vóór gezonde mensen onder de 60 jaar te laten vaccineren. Daarnaast hebben Patiëntenfederatie Nederland en Iederin in een brandbrief het kabinet opgeroepen de risicogroepen vóór mei te vaccineren. Het gaat om meer dan 1 miljoen mensen tussen de 18 en 60 die ook jaarlijks de griepprik krijgen.

Gebruik de griepprik procedure

De groep mensen die jaarlijks de griepprik krijgt is goed in beeld. Huisartsen vaccineren deze groep al jaren snel en efficiënt in oktober. De oproep van diverse organisaties waaronder DVN is om deze groep begin mei tegen corona te vaccineren net zoals dat jaarlijks begin oktober gebeurt tegen de griep. In april kan ter voorbereiding bepaald worden welke mensen afgelopen jaar geen griepprik hebben gekregen, maar wel tot dezelfde risicogroep behoren.

Niet geregistreerd voor de gewone griepprik?

Ben je opgeroepen voor de griepprik? Dan sta je goed geregistreerd en word je vanzelf opgeroepen. Heb je deze oproep niet gekregen? Wij adviseren je om je te melden bij je huisarts zodat je goed geregistreerd staat. De huisarts verleent geen voorrang, maar weet wel wie er wanneer voor vaccinatie in aanmerking komt. Uiteraard kies je zelf of je je laat vaccineren tegen corona. Het vaccin is vrijwillig en niet verplicht. Denk wel aan de risico’s van het niet-vaccineren voor je eigen gezondheid en dat van anderen om je heen.

Lees ook

Brief februari 2021 aan Minister de Jonge

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid