Word lid en maak het verschil
Word lid

17 februari 2021

5 tips om piloot van je eigen leven te worden

Wil je veerkrachtiger omgaan met uitdagingen rond je diabetes? Dan helpt het om de regie over je leven te pakken en eigen keuzes te maken. Ook als het gaat over je diabetesbehandeling. 4 tips om van passagier – waarbij je veel aan je zorgverlener overlaat –piloot van je eigen leven te worden.

1. Laat je informeren

Ga op onderzoek uit. Hoe meer je weet over je diabetes en begrijpt over je eigen lichaam, hoe beter je daarnaar kunt handelen en hoe gerichter de vragen die je kunt stellen aan je arts. Op deze site vind je een schat aan informatie. Daarnaast organiseert DVN vanuit Diabetsschool cursussen en webinars. Zo komt er een serie trainingen aan voor mensen met diabetes type 2 om regie over je ziekte te nemen.

2. Volg instructies

Hoe meet je je bloedsuikerwaarde? Hoe spuit je insuline? Hoe onderzoek je je voeten op wondjes? Natuurlijk leer je dit van je behandelaar, maar ook online kun je jezelf informeren, zodat je precies weet wat je moet doen en op welke manier.

3. Stel drie goede vragen

Als je naar je arts gaat voor onderzoek of behandeling, zijn er altijd verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Zet deze samen met de arts op een rij. Zorg dat jij de leiding hebt in het gesprek over je diabetes. Dat kun je doen door te bedenken waar jij het over wilt hebben en door 3 goede vragen thuis voor te bereiden en te stellen aan de zorgverlener: wat zijn mijn mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadelen daarvan? Wat betekent dat voor mij? Samen met je arts of behandelaar, beslis je vervolgens welk onderzoek of behandeling het beste past.

4. Vraag hulp aan vrienden en familie

Om voluit te leven met je diabetes, heb je mensen in je omgeving nodig. Familie, vrienden, kennissen, buren die je kunt bellen als je hulp nodig hebt. Die meegaan naar een consult, want twee mensen horen meer dan één. Iemand met wie je kunt sparren: wat wordt er precies gezegd? Heb ik het goed begrepen? Het is niet altijd makkelijk, hulp vragen. Maar je zult merken: de meeste mensen helpen je graag.

5. Weet dat je niet alleen bent

Heb je een specifieke vraag of wil je je verhaal kwijt? Online zijn er volop communities van mensen met diabetes die elkaar helpen. Ons Diabetes Trefpunt heeft inmiddels meer dan 6.000 gebruikers. Maar ook op Facebook of andere social media vind je mensen die tegen dezelfde dingen aanlopen als jij. Heel praktisch, maar ook gewoon fijn om te weten: je bent niet alleen.

Dit artikel is gepubliceerd in Diabc 1, 2021. Ook Diabc ontvangen? Word lid en ontvang het ledenmagazine van DVN 6 keer per jaar.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid