Word lid en maak het verschil
Word lid

28 juni 2022

2diabeat toont de kracht van lokale samenwerking

2diabeat wil het aantal mensen met diabetes type 2 in Nederland terugdringen. Door samenwerking van bewoners en professionals in eigen wijk of dorp. Diabetesvereniging Nederland (DVN) is één van de initiatiefnemers van 2diabeat en dagelijks betrokken bij de uitrol van wijk- en dorpsinitiatieven.

Wat is 2diabeat?

2diabeat is onstaan vanuit het Nationaal Preventieakkoord¹ en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Doel is om de toename van diabetes type 2 te stoppen.

Het bijzondere van 2diabeat is dat dit gebeurt vanuit dorp of wijk, dus lokaal. Met ondersteuning van 2diabeat worden lokale teams gevormd van inwoners, huisartsen, fysiotherapeuten, sport- en wijkverenigingen, kerken, gemeentelijke organisaties en allerlei andere deelnemers.

De activiteiten die door deze teams worden ontwikkeld zijn gericht op mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2, prediabetes en ‘omkeerbare’ diabetes type 2.

Wat doet DVN bij 2diabeat?

DVN is medeoprichter van 2diabeat. Samen met het Diabetes Fonds, de Nederlandse Diabetes Federatie, BeBright en VitaValley.

DVN-directeur Edith Mulder is voorzitter van het regieteam en DVN-belangenbehartiger Angela de Rooij is lid van het programmateam. Zo is DVN dagelijks betrokken bij de ontwikkeling, opzet en ondersteuning bij de uitvoering van activiteiten van 2diabeat.

Maar ook andere organisaties, zoals de Bas van de Goor Foundation, steunen het initiatief 2diabeat.

Hoe werkt 2diabeat in de praktijk?

2diabeat startte in 2020 in de wijk Geitenkamp in Arnhem met bijeenkomsten om mensen in de wijk te informeren en te enthousiasmeren voor het programma. Onder leiding van lokale aanjager fysiotherapeut Jürgen Meijer werd begin 2021 een team van wijkbewoners en professionals samengesteld.

Met hulp van 2diabeat, de 2diabeat toolbox en het digitale platform geeft het lokale 2diabeat-team de activiteiten vaste wortels en vaste vorm in de wijk.

Inmiddels is 2diabeat in twaalf wijken actief in de verkenningsfase en in zes wijken is de uitvoeringsfase gestart. In de wijk Sorghvliet in Veendam heeft 2diabeat in Wout Peters een lokale aanjager gevonden. Karen Plantinga & Debby Lautenbach zijn als aanjager gestart in de wijk Noorderplassen-Almere. En Erwin Frunt is lokale aanjager in Berlicum.

Meer lezen:

2diabeat
Verhaal: Herma zet zich lokaal in voor 2diabeat

¹Het Nationaal Preventieakkoord werd in 2018 afgesloten door de Rijksoverheid en 70 maatschappelijke organisaties. In het Nationaal Preventieakkoord staan afspraken om Nederlanders gezonder te maken door roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid