Word lid en maak het verschil
Word lid
Goed voorbereid op reis met diabetes

Goed voorbereid op reis met diabetes

Heb je diabetes en wil je tijdens je reis niet voor verrassingen komen te staan? Bereid je dan goed voor. Zorg dat je niet zonder medicatie en diabeteshulpmiddelen komt te zitten. En houd rekening met de temperatuur op de plek waar je naartoe reist.

    Een goede voorbereiding

    Heb je diabetes en wil je tijdens je reis niet voor verrassingen komen te staan? Bereid je dan goed voor. Zorg in ieder geval dat je niet zonder medicatie en diabeteshulpmiddelen komt te zitten. En houd rekening met de temperatuur op de plek waar je naartoe reist.

    Een zorgeloze reis

    Op reis gaan met diabetes is nooit helemaal zonder risico’s. Als je vliegt, kan er bijvoorbeeld vertraging optreden of je koffer kan zoekraken. Ook kunnen spullen beschadigd raken of gestolen worden. Met diabetes moet je niet zonder medicijnen of diabeteshulpmiddelen komen te zitten. Daarom geven we je een aantal tips voor als je gaat reizen met diabetes.

    Reis je buiten Europa?

    Bekijk altijd de regels voor medicijnen en hulpmiddelen bij het consulaat of de ambassade van het land waar je heen gaat. Stel de belangrijke vragen over je medicijnen of hulpmiddelen. Er zijn landen, zoals bijvoorbeeld Zuid-Korea waar je een aanvullend getekend document nodig bent om met een hulpmiddel het land binnen te reizen.

    Extra medicijnen en hulpmiddelen

    We adviseren ongeveer 1,5 tot 2 keer zoveel medicijnen en/of hulpmiddelen mee te nemen. Zo voorkom je dat je op je reisbestemming zonder komt te zitten. Heb je niet genoeg insuline bij je? Elke apotheek is verplicht je insuline mee te geven, met of zonder recept. Reis je binnen Europa, dan kun je voor je medicatie ook een internationaal recept meenemen. Je arts kan die voor je uitschrijven.

    Jouw medicijnen verkrijgbaar op je bestemming?

    Kom je toch zonder medicijnen te zitten? Dan moet je ze op je reisbestemming vinden. Merknamen van medicijnen kunnen in het buitenland anders zijn dan in Nederland. Zorg er daarom voor dat je weet welke werkzame stoffen in jouw medicijnen zitten. Deze stofnamen vind je op de bijsluiter van je medicijnen. Ze staan ook op de medische verklaring die je bij je arts of apotheek kunt vragen. Je kunt ook een medicijnlijst vragen bij de apotheek.

    Een Europees medisch paspoort

    Je kunt voor 7,50 (ledenprijs 6,30) een Europees medisch paspoort kopen bij Voluit Leven met diabetes. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener in het buitenland eenvoudig jouw gegevens, je ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Laat het paspoort door je behandelaar invullen en ondertekenen.

    Internationale telefoonnummers van fabrikanten

    In geval van nood sturen fabrikanten nog wel eens diabeteshulpmiddelen op. Zorg daarom dat je telefoonnummers hebt om ze te kunnen bereiken.

    Grenzen verleggen: zo staan wij in het leven.
    En als iets tegenzit? Altijd naar oplossingen zoeken!
    Jeanette, 51 jaar
    Lees Op Pelgrimstocht met diabetes.

    Vraag een leenpomp aan

    Vraag aan je leverancier of zij deze leenservice voor een pomp aanbieden. Gaat je eigen pomp tijdens de vakantie stuk, dan heb je nog de leenpomp als reserve.  Vaak moet je de leenpomp ruim van tevoren aanvragen. Noteer je pompinstellingen. Daarmee kun je je leenpomp makkelijk instellen als je eigen pomp het niet meer doet.

    Hoe is het weer?

    Insuline, sommige glucagon, teststrips en insulinepompen mogen niet warm worden. Ga je naar een warme bestemming? Neem dan je medicatie mee in een koelbox of frio-tasje. Zo’n tasje koop je bij DVN winkel (je spaart als lid van DVN dan ook gelijk punten) of bij consulaat of de ambassade.

    Diabetesmedicatie in de handbagage

    Stop je diabetesmedicatie en -hulpmiddelen altijd in je handbagage. Reis je met iemand samen, doe dan een noodvoorraad in zijn of haar handbagage.

    Gebruik de checklist!

    Wil je zeker weten dat je niets vergeet als je gaat reizen met diabetes? Gebruik dan de Inpaklijst van Diabetesvereniging Nederland om je koffer in te pakken.

    Vliegen met diabetes

    Als je gaat vliegen met diabetes zijn er nog een paar extra dingen waar je op moet letten. Lees onze adviezen bij Vliegen met diabetes.

    De invloed van kou en warmte op diabetes

    Reis je naar een plek waar het warmer of kouder is dan thuis, dan kan dat gevolgen hebben. Warmte en kou kunnen namelijk de werking en kwaliteit van je medicatie en hulpmiddelen beïnvloeden. Lees meer in De invloed van warm weer op diabetes en De invloed van koud weer op diabetes.

    Ik ben net terug van een halfjaar reizen door Ecuador, Peru, Bolivia, Chili en Argentinië.

    De hoogte leek mijn insulinepomp, de Minimed 640G, niets te doen. Het extreemste dat ik ben gegaan is 6km hoogte op een vulkaan in Peru. Geen foutmeldingen en de basaal liep door zoals ik wilde. Ik zorgde wel dat hij nooit lang aan vrieskou werd bloodgesteld. Dus de pomp altijd in mijn broekzak en niet aan een riem buiten mijn broek.
    Je bloedwaarden kunnen beïnvloed worden door de hoogte en de fysieke inspanning, maar de pomp lijkt er niets van te merken. (ook in de vochtige jungle deed mijn pomp het uitstekend).
    Mijn bloedsuikermeter, een OneTouch Ultra, had wel wat last. Hij zat in de bergen altijd in mijn tas, maar wanneer ik wilde meten gaf hij meestal een foutmelding. (Wanneer ik het stripje in de meter deed, dus nog voordat ik een bloeddruppel gaf). Dit was op te lossen door de meter in mijn handen op te warmen voor 2 tot 5 minuten. Daarna kon ik gewoon meten. Met de kou heeft hij dus wel degelijk moeite. Ook in de jungle gaf mijn meter op z’n tijd een foutmelding, namelijk dat de batterij leeg was. Dit kwam door de hoge luchtvochtigheid, aangezien hij bij 38 graden in Buenos Aires geen kik gaf, maar in de 3 jungles waar ik ben geweest steeds dezelfde fout vermeldde. De batterij eruit halen en er weer in doen hielp meestal. De meter in het tasje bewaren leek het probleem meestal te voorkomen.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid