Word lid en maak het verschil
Word lid
De invloed van koud weer op diabetes

De invloed van koud weer op diabetes

Ga je op wintersport? Of is het winters weer in ons eigen land? Kou beïnvloedt je bloedglucosewaarde. Daarnaast kan extreme kou je bloedglucosemeter of sensor in de war brengen. En insuline mag absoluut niet bevriezen, want dan werkt...

    Ga je op wintersport? Of is het winters weer in ons eigen land? Kou beïnvloedt je bloedglucosewaarde. Daarnaast kan extreme kou je bloedglucosemeter of sensor in de war brengen. En insuline mag absoluut niet bevriezen, want dan werkt het niet meer.

    Lees waar je rekening mee moet houden op koude dagen. En bekijk onze handige tips voor als je op wintersport gaat.

    Kou en je lichaam?

    Kou heeft invloed op je lichaam. Dit kunnen de gevolgen van kou zijn als je diabetes hebt:

    • Je stofwisseling verloopt sneller. Je lichaam gebruikt meer energie. Dit kan gevolgen hebben voor hoeveel medicatie je nodig hebt. Overleg dit met je behandelaar.
    • Je bloeddruk is hoger. Dit kan je bloedglucosewaarde verhogen. En je gevoeligheid voor insuline veranderen.
    • Bij nefropathie (nierschade) heb je vaak meer last van de kou.
    • Heb je neuropathie? Dan kan het gebeuren dat je onderkoeling niet op tijd door hebt. Bijvoorbeeld dat je tenen bevroren zijn. Let daarom extra goed op bij kou.

    Je ritme en routines veranderen

    Met koud weer is je dagritme waarschijnlijk heel anders. Dat verschilt per persoon. Maar ben jij nu druk in de weer met de blaadjes in je tuin terwijl je eerst weinig actiefs ondernam? Of zit je nu met je tablet voor de kachel terwijl je eerder dit jaar veel wandelde? Elke verandering in je beweegpatroon heeft gevolgen voor je bloedsuikerwaarden en medicijn-behoefte.

    Ook je eetgewoonten veranderen vaak met kouder weer. Eet je met de kou lekker stamppot? Gestampte aardappels hebben een heel andere uitwerking op je glucosewaardes dan een zomerse salade.

    Insuline en tabletten mogen niet bevriezen

    Insuline mag niet bevriezen. Gooi je insuline weg als het bevroren is geweest of als je daarover twijfelt. De werking van andere medicijnen kan ook slechter worden als het bevroren is geweest. Bewaar insuline bij kou dus niet in de auto of op een andere te koude plek.

    Kou en je hulpmiddelen

    Je sensor of bloedglucosemeter kunnen andere waarden doorgeven als het erg koud is. Check dus liever een keer te vaak. En vertrouw extra op je gevoel en op de signalen die je lichaam misschien aangeeft.

    Wintersport met diabetes

    Sta je graag op ski’s, snowboard of schaatsen? Kou, hoogte, sneeuw en ijs hebben invloed op je bloedglucosewaarde, op de werking van je medicatie en je bloedglucosemeter. Bereid je daarom goed voor als je op wintersport gaat. Dit zijn onze tips.

    Zorg dat je een goede conditie hebt

    Skiën, langlaufen, snowboarden en schaatsen zijn intensieve wintersporten en kosten veel energie. Hoe beter je conditie, hoe makkelijker je omschakelt naar een hoger energieverbruik tijdens je wintersport. Werk daarom aan je conditie voordat je op wintersport gaat. Bijvoorbeeld op de kunstijsbaan of -skibaan.

    Voorkom een hypo op de piste

    Meer bewegen vergroot de kans op hypo’s. Bij intensief sporten en bewegen is meestal minder medicatie nodig (tot wel vijftig procent minder!). Overleg vooraf met je arts of diabetesverpleegkundige of je je medicatie tijdens de vakantie moet aanpassen. En neem genoeg eten, drinken en glucose mee op de piste. Daarmee kun je hypo’s opvangen. Leden kunnen spaarpunten inwisselen voor glucose. Of je koopt ze bij Voluit leven met diabetes.

    Voorkom dat insuline bevriest

    Bewaar je dagelijkse diabetesspullen, zoals je pomp, insuline, glucosemeter en glucose, zo dicht mogelijk bij je lichaam. Insuline werkt niet meer als het bevroren is geweest. Je moet het dan meteen weggooien.

    Bescherm je diabeteshulpmiddelen

    Check voor je wintersport tegen welke temperaturen je insulinepomp kan. Bewaar je bloedglucosemeter in ieder geval boven 10-15 graden. Bij lagere temperaturen kunnen bloedglucosemeters onbetrouwbare uitslagen geven. Bescherm ook je sensoren en teststrips tegen vrieskou.

    Houd rekening met hoogte

    Hoogte beïnvloedt je bloedglucosewaarde. Een algemene richtlijn is: hoe hoger op de berg, hoe minder insuline je nodig hebt. Maar dit verschilt per persoon. Meet of scan daarom extra vaak je bloedglucosewaarde.

    Pas op met alcohol

    Alcohol heeft een bloedglucose verlagend effect. Wees daarom voorzichtig met alcohol als je daarna nog verder gaat skiën, snowboarden of schaatsen. En ga je na het skiën naar de aprés-ski? Zorg dat je daarvoor genoeg snelwerkende en langzaam werkende koolhydraten inneemt.

    Video: Alcohol en diabetes

    Inpakken: gebruik de checklist!

    Wil je zeker weten dat je niets vergeet als je op reis gaat met diabetes? Gebruik dan deze handige checklist. Op onze checklist staat alles waar je aan moet denken om veilig op reis te kunnen met diabetes.

    Vliegen met diabetes

    Als je gaat vliegen met diabetes zijn er nog een paar extra dingen waar je op moet letten. Lees meer over Vliegen met diabetes.

    Ervaringsverhaal reizen in Zuid Amerika

    Ervaringsverhaal van DiabetesTrefpunt: Ik ben net terug van een halfjaar reizen door Ecuador, Peru, Bolivia, Chili en Argentinië. Ik heb wel wat ervaringen voor je.

    De hoogte leek mijn insulinepomp, de Minimed 640G, niets te doen. Het extreemste dat ik ben gegaan is 6 km hoogte op een vulkaan in Peru. Geen foutmeldingen en de basaal liep door zoals ik wilde. Ik zorgde wel dat hij nooit lang aan vrieskou werd blootgesteld. Dus de pomp altijd in mijn broekzak en niet aan een riem buiten mijn broek. Je bloedwaarden kunnen beïnvloed worden door de hoogte en de fysieke inspanning, maar de pomp lijkt er niets van te merken. (ook in de vochtige jungle deed mijn pomp het uitstekend).
    Mijn bloedsuikermeter, een One Touch Ultra, had wel wat last. Hij zat in de bergen altijd in mijn tas, maar wanneer ik wilde meten gaf hij meestal een foutmelding. (Wanneer ik het stripje in de meter deed, dus nog voordat ik een bloeddruppel gaf) Dit was op te lossen door de meter in mijn handen op te warmen voor 2 tot 5 minuten. Daarna kon ik gewoon meten. Met de kou heeft hij dus wel degelijk moeite.
    Ook in de jungle gaf mijn meter op z’n tijd een foutmelding, namelijk dat de batterij leeg was. Dit kwam door de hoge luchtvochtigheid, aangezien hij bij 38 graden in Buenos Aires geen kik gaf, maar in de 3 jungles waar ik ben geweest steeds dezelfde fout vermeldde. De batterij eruit halen en er weer in doen hielp meestal. De meter in het tasje bewaren leek het probleem meestal te voorkomen.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid