Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

Hart en bloedvaten

Heb je diabetes type 1 of type 2? Dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten. Aderverkalking, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerwaarden in het bloed zijn vaak de oorzaken. Met een aangepaste leefstijl, waarin gezond eten en voldoende beweging voorkomt, kan een heleboel ellende voorkomen worden. Zorg in ieder geval dat je je bloeddruk en cholesterol minimaal een keer per jaar laat controleren bij je huisarts.

Je hele lichaam heeft bloed nodig. Je hart pompt het bloed rond en de bloedvaten vervoeren het bloed. Als je hart en bloedvaten gezond zijn, werkt je lichaam beter.

Als je diabetes hebt, heb je meer kans op hart- en vaatziekten. In het begin merk je bijna niets van aderverkalking, hoog cholesterol of hoge bloeddruk. Maar later wél! Hart- en vaatziekten geven grote problemen, zoals een hartaanval of een beroerte.

Hoge bloedglucosewaarden, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol zorgen ervoor dat aderen snel verkalken. De bloedvaten versmallen, waardoor het bloed moeilijker stroomt. Ook wordt het moeilijker voor je hart om het bloed rond te pompen. Je merkt dit bijvoorbeeld aan pijn in je benen bij het lopen of pijn op de borst.

Te hoog cholesterol

Te veel cholesterol zorgt ervoor dat aderen langzaam dicht gaan zitten. Je lichaam maakt meer cholesterol als je veel ongezonde vetten eet. Die zitten bijvoorbeeld in vlees, koek, gebak en snacks. Ook overgewicht en erfelijke aanleg kunnen zorgen voor een hoog cholesterol.

Hoge bloeddruk

Als je een hoge bloeddruk hebt, kost het je hart meer moeite om je bloed rond te pompen. Je kunt een hoge bloeddruk krijgen als je bloedvaten dicht gaan zitten, maar ook bij:

 • overgewicht
 • roken
 • veel alcohol
 • te weinig bewegen
 • te zout eten

Een eetpatroon met veel groente, fruit, zuivel, noten, volle graanproducten en peulvruchten, kan de bloeddruk verlagen.

Controles

Elk jaar controleert de dokter je bloeddruk. Gebruik je medicijnen om je bloeddruk te verlagen? Dan controleert je dokter je vaker. De dokter controleert ook minstens éénmaal per jaar je cholesterol.

Snel medicijnen

Is de bloeddruk of het cholesterol niet goed? Dan krijg je als je diabetes hebt vaak sneller medicijnen. Dat is belangrijk, want hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol is niet goed. Je krijgt er hart- en vaatziekten van.

Hart- en vaatziekten

Welke hart- en vaatziekten komen veel voor?

Aderverkalking

Bij aderverkalking worden je vaten dikker en stijver. Dit gebeurt bij iedereen. Als je diabetes hebt, gaat het sneller. Het gebeurt vooral bij hoge bloedsuikers, een te hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Vetten en andere stofjes in het bloed kleven dan sneller aan de wanden. En daardoor slibben de bloedvaten dicht. Je organen krijgen dan minder bloed en zuurstof.

Beroerte

Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen geen zuurstof. Er kan namelijk geen bloed naar toe stromen. Dit zie je of merk je meteen aan mensen die een beroerte hebben. Ze hebben bijvoorbeeld een scheve mond of een verlamde arm. Of ze zijn verward. Bel direct 112 als dit gebeurt. Hoe sneller de behandeling wordt gestart, hoe beter. Lees ook: EHBO bij een beroerte.

Hartaanval

Bij een hartaanval krijgt een deel van het hart geen bloed en zuurstof meer. Meestal is er een bloedvat verstopt. Je voelt dan meestal pijn op de borst. Of pijn in de bovenarmen, kaken, rug en bij de maag. Ook kun je gaan zweten, braken of misselijk worden. Vrouwen ervaren vaak andere klachten: extreem moe zijn, benauwd of duizelig gevoel.

Een hartaanval kan ervoor zorgen dat het hart helemaal stopt met pompen. Het hart staat stil en gaat er geen bloed meer naar de hersenen. Daarom is het heel belangrijk dat iemand direct begint met hartmassage en beademen. Om te voorkomen dat de hersenen beschadigen of erger.

Lees ook: Reanimeren in zes stappen.

Hartfalen

Bij hartfalen werkt je hart minder goed. Daardoor pompt het hart minder bloed rond. Dit komt vaak door een beschadiging aan het hart. Zo kan bijvoorbeeld een hartaanval je hart beschadigen. Maar ook een hoge bloeddruk, nierproblemen of diabetes kunnen het hart beschadigen.

In het begin merk je niet dat je hart achteruit gaat. Op een gegeven moment komen de klachten. Je voelt je moe en je krijgt dikke voeten of enkels. Ook moet je ’s nachts vaker plassen en kan je moeilijker ademen.

Bespreek deze klachten gelijk met je huisarts! Hoe sneller je start met de behandeling (medicijnen en een gezonder leven) hoe minder je hart hoeft te werken en dus verder beschadigd raakt.

Hart- en vaatziekten voorkomen

 • Rook niet
 • Voorkom overgewicht of probeer af te vallen
 • Beweeg voldoende
 • Beperk het eten van zout en verzadigd vet
 • Eet vezelrijke voeding, zoals groenten en fruit
 • Drink geen alcoholische dranken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag
 • Beperk de koffie tot 4 kopjes zonder suiker per dag. Gefilterde koffie is beter voor je cholesterolgehalte
 • Vermijd te hoge bloedsuikers
 • Neem je medicijnen volgens de aanwijzingen op de bijsluiter

Bekijk het filmpje

Samen staan we sterk

Samen staan we sterk

Wij zetten ons voluit in voor goede zorg en een vitaal leven met diabetes. Een belangrijke taak, zeker in deze tijden van de coronacrisis. Dit bereiken we niet alleen, alleen samen staan we sterk. Sluit je aan en word ook lid!

Word lid

Met anderen praten over lichamelijke complicatieswant diabetes heb je niet alleen