Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Drie vragen over de griepprik

Toen we in 2019 onze volgers op Facebook vroegen of ze de griepprik namen, was het aantal reacties enorm. 53% gaf aan de griepprik te halen, 47% wilde het niet doen. 

img-Depressie-vrouw_736x421-1000-1000-p-L-97

De meningen waren erg verdeeld en er kwamen veel vragen. Wij hebben de drie meest gestelde vragen eruit gehaald die we hier beantwoorden.

Kun je griep krijgen van de griepprik?

Nee, dit is een veelvoorkomend misverstand. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus. En in de griepprik zitten dode stukjes griepvirus. Als je een griepprik krijgt, heeft je lichaam 2 weken nodig om voldoende afweerstoffen te maken.

Krijg je binnen die 2 weken griepverschijnselen? Dan ligt dit niet aan het vaccin. Je weerstand is op dat moment nog niet hoog genoeg. 

Lees mee met de ervaringen van anderen

Iedereen heeft wel een verhaal. Over reizen met diabetes, leefstijl, medicijnen of hoe het voelt als je kind diabetes blijkt te hebben.

Lees mee

Werkt de griepprik eigenlijk wel?

Hoe goed de griepprik werkt, verschilt per persoon en per jaar. Na een griepprik is de kans op griep gemiddeld 40% kleiner. De griepprik werkt het beste als je een goede weerstand hebt. Met een slechte weerstand bouw je namelijk minder snel afweerstoffen op. Zorg dus dat je weerstand op peil is. Lees daarvoor onze tips.

Is je weerstand niet goed, dan adviseren we je toch om de griepprik te halen. Je verkleint daarmee hoe dan ook de kans op griep. Als je diabetes hebt, kan een fikse griep tot ernstige ziekte of zelfs sterfte leiden. Lees meer over verkoudheid en griep bij diabetes.

Tegen welke soorten griep werkt de griepprik?

In het voorjaar wordt er gestart met het maken van een nieuw griepvaccin. Dit duurt een half jaar. In dit half jaar kunnen nieuwe soorten griepvirussen ontstaan. Die zijn dan niet in het griepvaccin meegenomen. Daardoor zal de griepprik daar minder goed tegen werken. De griepprik zorgt er dan meestal wel voor dat de griep minder ernstig verloopt.

Het kan zijn dat je besmet bent met een ander soort virus. Veel virussen veroorzaken klachten die lijken op griep. Mensen hebben het dan over ‘een griepje’, terwijl het gaat om een verkoudheidsvirus. Ze denken dan onterecht dat de griepprik niet werkt. Aan de klachten alleen kun je helaas niet zien of je een griepvirus hebt of een verkoudheidsvirus.

Heb jij ervaringen met de griepprik? Of heb je er vragen over? Praat erover mee op het Trefpunt op diabetes.nl.

Help mee

Help mee

Goede en brede zorg, nieuwe technologie, brede vergoeding en meer aandacht voor kwaliteit van leven. Daar staan wij voor. Help jij ons?

Word lid Doneer

Meer weten over diabetesLeer over diabetes in de webinars.
BEKIJK DE AGENDA VOOR ONZE WEBINARS