Word lid en maak het verschil
Word lid
Drie vragen over de griepprik

Drie vragen over de griepprik

Een oproep of Facebook over de griepprik leverde veel vragen op. Bekijk hier de drie meest gestelde vragen over de griepprik.

    Toen we in 2019 onze volgers op Facebook vroegen of ze de griepprik namen, was het aantal reacties enorm. 53% gaf aan de griepprik te halen, 47% wilde het niet doen. De meningen waren erg verdeeld en er kwamen veel vragen. Wij hebben de drie meest gestelde vragen eruit gehaald die we hier beantwoorden.

    1. Kun je griep krijgen van de griepprik?

    Nee, dit is een veelvoorkomend misverstand. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus. En in de prik zitten dode stukjes griepvirus. Als je een griepprik krijgt, heeft je lichaam 2 weken nodig om voldoende afweerstoffen te maken. Krijg je binnen die 2 weken griepverschijnselen? Dan ligt dit niet aan het vaccin. Je weerstand is op dat moment nog niet hoog genoeg. 

    2. Werkt de griepprik eigenlijk wel?

    Hoe goed de prik werkt, verschilt per persoon en per jaar. Na een griepprik is de kans op griep gemiddeld 40% kleiner. De prik werkt het beste als je een goede weerstand hebt. Met een slechte weerstand bouw je namelijk minder snel afweerstoffen op. Zorg dus dat je weerstand op peil is. Lees daarvoor onze tips. Is je weerstand niet goed, dan adviseren we je toch om de griepprik te halen. Je verkleint daarmee hoe dan ook de kans op griep. Als je diabetes hebt, kan een fikse griep tot ernstige ziekte of zelfs sterfte leiden. Lees meer over verkoudheid en griep bij diabetes.

    Ervaring met of vragen over de griepprik?

    Deel je ervaring of stel je vraag op het Trefpunt van diabetes.nl.

    3. Tegen welke soorten griep werkt de griepprik?

    In het voorjaar wordt er gestart met het maken van een nieuw griepvaccin. Dit duurt een half jaar. In dit half jaar kunnen nieuwe soorten griepvirussen ontstaan. Die zijn dan niet in het griepvaccin meegenomen. Daardoor zal de griepprik daar minder goed tegen werken. De griepprik zorgt er dan meestal wel voor dat de griep minder ernstig verloopt. Het kan zijn dat je besmet bent met een ander soort virus. Veel virussen veroorzaken klachten die lijken op griep. Mensen hebben het dan over ‘een griepje’, terwijl het gaat om een verkoudheidsvirus. Ze denken dan onterecht dat de griepprik niet werkt. Aan de klachten alleen kun je helaas niet zien of je een griepvirus hebt of een verkoudheidsvirus.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid