Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetes

Diabetes

Diabetes is een blijvende ziekte. Bij diabetes zit er te veel glucose (suiker) in het bloed. Het lichaam kan de bloedsuiker niet op peil houden. Hier zijn verschillende oorzaken voor.

Lees meer

Meisje op slaapkamer
Word lid en maak het verschil

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid

Wat is diabetes?

Diabetes is een blijvende ziekte. Bij diabetes zit er te veel glucose (suiker) in het bloed. Het lichaam kan de bloedsuiker niet op peil houden. De officiële naam van de ziekte is diabetes mellitus, vroeger werd het suikerziekte genoemd. Diabetes type 1 en 2 zijn de meest bekende typen diabetes. Iedereen kan diabetes krijgen.

Hoe ontdek je diabetes

Diabetes wordt niet altijd direct ontdekt. Het heeft veel symptomen. En veel van die symptomen zie je ook bij andere ziektes. Moe, vaak moeten plassen, weinig energie, veel drinken, dat zijn bekende symptomen. Maar er zijn ook mensen die snel afvallen, wazig zien of vaak last hebben van ontstekingen. Het kan zelfs voorkomen dat je helemaal geen symptomen hebt en er per ongeluk achter komt dat je diabetes hebt.

Waar komt de naam suikerziekte vandaan?

De oude naam van diabetes is suikerziekte. Veel mensen gebruiken deze naam nog steeds. Maar langzamerhand wordt diabetes steeds meer gebruikt. Suikerziekte geeft mensen soms het verkeerde idee dat de ziekte komt door het eten van teveel suiker.

Iedereen kan diabetes krijgen

Er zijn verschillende soorten diabetes. De bekendste zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. In Nederland zijn er meer dan 1 miljoen mensen met diabetes type 2. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van type 2 diabetes, zoals erfelijke aanleg en overgewicht. Maar er zijn ook mensen met een gezond gewicht die diabetes type 2 krijgen. Diabetes type 1 is een auto immuunziekte. De oorzaak is nog niet bekend.

Kun je diabetes voorkomen?

Diabetes type 1 kun je niet voorkomen. Diabetes type 2 ook niet altijd. Wel kun je het risico op het krijgen van diabetes type 2 kleiner maken. Gezond eten, bewegen en minder of geen ongezond gedrag is daar belangrijk voor. Ongezond gedrag is bijvoorbeeld roken of te veel stress. Ook soorten diabetes zoals MIDD, LADA en zwangerschapsdiabetes kun je vaak niet voorkomen. Maar gezond eten, bewegen en voorkomen van overgewicht helpen hier wel bij.

Is diabetes erfelijk?

De meeste vormen van diabetes zijn niet erfelijk. Erfelijk betekent dat je meer kans hebt op diabetes door diabetes in je familie. Een paar zeldzaam voorkomende vormen van diabetes (MODY en MIDD) zijn dat wel. Die krijg je doordat je genen anders zijn dan bij andere mensen. Als je één van deze vormen van diabetes hebt, heeft je kind ook een hogere kans op diabetes dan andere kinderen.

Wat zijn diabetes complicaties?

Door diabetes kun je ook complicaties krijgen. Dat zijn ziektes of gezondheidsproblemen die komen door de wisselende bloedglucosewaarden. Ziekten aan je hart of aan je bloedvaten komen veel voor. Maar ook problemen met je zenuwen, ogen, voeten, tanden en nieren komen vaak voor bij diabetes. Ook kun je psychische problemen krijgen, zoals problemen met slapen of een diabetes burn out of seksuele problemen.

Onderzoek naar diabetes

Er wordt veel onderzoek gedaan naar diabetes. Er zijn onderzoeken die zich richten op de genezing van diabetes. Of het voorkomen van diabetes. Maar ook onderzoeken naar de gevolgen van diabetes. En onderzoeken naar betere behandelingen of nieuwe hulpmiddelen.