Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Diabetes en kanker

Mensen met diabetes en kanker hadden meestal eerst diabetes. Het komt ook voor dat je diabetes krijgt door kanker in de alvleesklier of door bestraling van de alvleesklier. Lees de antwoorden op veelgestelde vragen over deze combinatie.

Diabetes is een lastige aandoening waar je vreselijk van kunt balen. Maar als je de diagnose kanker krijgt, dan valt diabetes hierbij voor veel mensen bijna in het niet.

Van alle mensen met kanker blijkt dat 1 op de 5 mensen ook de diagnose diabetes heeft. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen met diabetes 2 twee keer zo vaak lever-, alvleesklier- of baarmoederkanker krijgen dan mensen zonder diabetes. Ook hebben zij meer kans op het krijgen van darm-, borst- en blaaskanker.

Dit geldt in het algemeen ook voor mensen met diabetes type 1, alleen hebben zij minder kans op prostaat- en borstkanker en juist weer meer kans op slokdarmkanker en schildklierkanker.

En als je dan de beide ziektes hebt, wil je natuurlijk weten hoe je daarmee om moet gaan. Wij zochten de antwoorden op veelgestelde vragen voor je uit:

"Ik wilde alle risico's weten" 

Ida Miedema (59)

Veelgestelde vragen

Steun DVN en doe een gift

Steun DVN en doe een gift

Elk bedrag telt, we zijn blij met jouw steun

Deelnemen

Met anderen praten over je diagnoseWant diabetes heb je niet alleen.
NAAR HET TREFPUNT