Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Wat is LADA?

LADA staat voor Latent Autoimmune Diabetes of the Adult. Het is een vorm van diabetes type 1 bij volwassenen, die geleidelijk begint. Daardoor lijkt het eerst op diabetes type 2. De oorzaak is een stoornis in de afweer.

Bij LADA vernietigt je eigen afweersysteem de cellen die insuline maken. Je lichaam heeft wel insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit je voeding naar de lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in het bloed en krijg je te hoge bloedglucosewaarden. Op de lange termijn veroorzaken langdurig hoge waarden complicaties.

Vaak verward met type 2

LADA heeft dezelfde kenmerken als diabetes type 1, alleen ontwikkelt het zich trager. Het wordt vaak pas op latere leeftijd ontdekt en in het begin is behandeling met insuline meestal niet nodig. Daarom denkt men vaak aan type 2. Ongeveer 15% van de mensen met de diagnose diabetes type 2 heeft eigenlijk LADA.

Diagnose LADA

Je kunt LADA hebben als de diagnose diabetes type 2 is gesteld na je 20e levensjaar, er geen sprake is van overgewicht maar je ondanks dat toch van tabletten op insuline moet overstappen.

Bloedonderzoek moet dit uitwijzen. Bij LADA zitten er dan, net als bij type 1, bepaalde antistoffen in het bloed.

Behandeling LADA

LADA behandel je met insuline. Dit doe je met een insulinepen of insulinepomp. Het doel is dat je bloedglucosewaarden tussen de 4 en 9 mmol/l blijven. Om je bloedglucosewaarden in de gaten te houden, moet je ze zelf regelmatig meten. Dit doe je met een bloedglucosemeter.

Samen staan we sterk

Samen staan we sterk

Wij zetten ons voluit in voor goede zorg en een vitaal leven met diabetes. Een belangrijke taak, zeker in deze tijden van de coronacrisis. Dit bereiken we niet alleen, alleen samen staan we sterk. Sluit je aan en word ook lid!

Word lid

Met anderen praten over diagnosewant diabetes heb je niet alleen