Wat is LADA?

LADA staat voor Latent Autoimmune Diabetes of the Adult. Het is een vorm van diabetes type 1 bij volwassenen, die geleidelijk begint. Daardoor lijkt het eerst op diabetes type 2. De oorzaak is een stoornis in de afweer.

Bij LADA vernietigt je eigen afweersysteem de cellen die insuline maken. Je lichaam heeft wel insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit je voeding naar de lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in het bloed en krijg je te hoge bloedglucosewaarden. Op de lange termijn veroorzaken langdurig hoge waarden complicaties.

Contact

Heb je vragen of hulp nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder.

Vaak verward met type 2

LADA heeft dezelfde kenmerken als diabetes type 1, alleen ontwikkelt het zich trager. Het wordt vaak pas op latere leeftijd ontdekt en in het begin is behandeling met insuline meestal niet nodig. Daarom denkt men vaak aan type 2. Ongeveer 15% van de mensen met de diagnose diabetes type 2 heeft eigenlijk LADA.

Diagnose LADA

Je kunt LADA hebben als de diagnose diabetes type 2 is gesteld na je 20e levensjaar, er geen sprake is van overgewicht maar je ondanks dat toch van tabletten op insuline moet overstappen.

Bloedonderzoek moet dit uitwijzen. Bij LADA zitten er dan, net als bij type 1, bepaalde antistoffen in het bloed.

Behandeling LADA

LADA behandel je met insuline. Dit doe je met een insulinepen of insulinepomp. Het doel is dat je bloedglucosewaarden tussen de 4 en 9 mmol/l blijven. Om je bloedglucosewaarden in de gaten te houden, moet je ze zelf regelmatig meten. Dit doe je met een bloedglucosemeter.

 

Contact

Contact

Heb je vragen of heb je hulp nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder.

Met anderen praten over diabetes want diabetes heb je niet alleen

Lees ook

Hoe meet je?

Hoe meet je?

Hoe kun je zelf je bloedglucosewaarde meten en wat heb je daarvoor nodig?

Insuline spuiten

Insuline spuiten

Als je diabetes hebt, maakt je lichaam geen of weinig insuline aan. Lees alles over insuline.

Insulinepomp

Insulinepomp

Een insulinepomp kan een uitkomst zijn. Wat is een insulinepomp en wat zijn de voordelen en nadelen?