Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Minder koolhydraten, meer eiwit en vet tegen diabetes type 2

Op 11 maart berichtte zorgverzekeraar VGZ over een succesvolle proef, waarbij een specifiek voedingspatroon wordt ingezet bij diabetes type 2. Meer dan twee derde van de 55 patiënten met diabetes type 2 die deelnamen aan het groepsprogramma hoeven geen of veel minder diabetesmedicatie te gebruiken. De proef ‘Keer Diabetes2 Om’ is een samenwerking tussen stichting Voeding Leeft, VGZ en zorggroep Synchroon in Uden. Keer Diabetes2 Om wil zeggen dat je het ziekteproces omkeert: je gaat niet steeds meer, maar juist minder medicatie gebruiken.

Minder koolhydraten, meer eiwit en vet tegen diabetes type 2

Hoe werkt het?

Het initiatief van Voeding Leeft gaat uit van een voedingspatroon dat lager in koolhydraten, en juist hoger in eiwitten is. Bijna automatisch eet je dan ook meer vetten. Uit meerdere onderzoeken weten we dat dit een positief effect kan hebben op insulinegevoeligheid, bloedglucosewaarden, bloeddruk, lipiden en gewicht. Vanwege de positieve effecten is dit type voeding sinds 2015 ook opgenomen in de NDF Voedingsrichtlijn.

Veel voordelen! Zijn er nadelen?

De positieve effecten zijn er alleen zolang je dit voedingspatroon hanteert. Ga je weer terug naar een normaal eetpatroon, dus hoger in koolhydraten, dan verdwijnen de effecten grotendeels. Diëtisten zien dit vaak gebeuren, omdat voor een grote groep mensen deze voeding niet levenslang vol te houden is. Diëtistenorganisatie DNO laat weten koolhydraatarme voeding zeker een goede behandeloptie te vinden, mits goed toegepast en onder begeleiding van diëtist, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige (in verband met aanpassing in medicatie, afhankelijk van daling in koolhydraatinname en eigen insulineproductie).

Wat vindt DVN?

Diabetesvereniging Nederland vindt dat leefstijlaanpassingen zeker aan te raden zijn bij diabetes type 2. Keer Diabetes2 Om is daarvan een goed voorbeeld. Bovendien past de aanpak van koolhydraatarm eten bij de NDF voedingsrichtlijn diabetes, die wij onderschrijven. De huidige resultaten laten zien dat intensief begeleide leefstijlaanpassing bij een behoorlijk percentage mensen met diabetes goede resultaten geeft. Die aanpassing geldt niet alleen de voeding, ook meer bewegen is onmisbaar voor goede resultaten. Aandachtspunt is het vasthouden van de resultaten: levenslang anders eten zal ook levenslang aandacht vragen.

Meer weten over koolhydraatarm eten?

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen