Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetesvereniging Nederland

Is suiker slecht?

Is suiker slecht? We leggen een aan paar stellingen voor aan Hanno Pijl (hoogleraar diabetologie en overgewicht), Alexander Stork (internist en vasculair geneeskundige) en Mariëlle van Veen (diëtist). Stelling 1: Suiker is vergif Is suiker vergif? “Glucose is...

  Is suiker slecht? We leggen een aan paar stellingen voor aan Hanno Pijl (hoogleraar diabetologie en overgewicht), Alexander Stork (internist en vasculair geneeskundige) en Mariëlle van Veen (diëtist).

  Stelling 1: Suiker is vergif

  Is suiker vergif?

  “Glucose is een vorm van suiker en vormt de centrale brandstof voor ons lichaam”, zegt internist Alexander Stork. “Dus suiker is zeker geen vergif. Maar teveel is niet goed.”

  Hoogleraar Hanno Pijl vult aan: “Het probleem is dat het overal ingestopt wordt en dat we het (vaak onbewust) in enorme hoeveelheden eten.”

  Diëtist Mariëlle van Veen: “Door in je eten zoveel mogelijk onbewerkte, verse producten te kiezen beperk je automatisch de hoeveelheid suiker.”

  Ik ben in mijn strijd tegen suiker best pittig, dat is ook een stuk karakter

  Jessica

  Stelling 2: Met diabetes moet je koolhydraatarm eten

  Wat is de mening van de experts over koolhydraatarm eten? Moet iedereen met diabetes koolhydraatarm eten?

  Hoogleraar Hanno Pijl:  “Eens. Het gaat dan om (vooral geraffineerde) zetmeel en suikerarm.”

  Volgens internist Alexander Stork kunnen mensen met diabetes type 2 hun bloedglucose over het algemeen beter reguleren met een koolhydraatarm dieet. “Maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat het ook gezonder is. Dat is alleen van het mediterrane dieet aangetoond.” 

  Diëtist Mariëlle van Veen is het oneens met de stelling dat iedereen met diabetes koolhydraatarm moet eten: “Een koolhydraatbeperking kan gunstig zijn, maar het hoeft niet voor iedereen het beste te zijn. Uiteindelijk is de soort koolhydraat het belangrijkst. Ik adviseer bijvoorbeeld volkoren graanproducten en zo min mogelijk witmeelproducten zoals witte pasta of witte rijst.”

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid