Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Drugs en diabetes

Drugs gebruiken is niet verstandig voor je gezondheid. Als jongere met diabetes moet je echt extra oppassen. Als je niet weet wat je aan het doen bent, kan het enorm mis gaan.

Veel soorten drugs beïnvloeden zowel je hongergevoel als je capaciteit tot helder nadenken. Niet echt een lekkere combinatie, als je een hypo krijgt van het dansen of van de drug die je genomen  hebt... Tip: zorg altijd voor een tripsitter die weet van je diabetes. Als jij out gaat door een hypo of ketoacidose, kan je tripsitter ingrijpen.

Soorten drugs en effect op je diabetes

Amfetamine (speed)

Variaties: 4-FA/4-FMP, Amfetamine, Ritalin, crystal meth
Bijnamen: speed, pep

Speed heeft een opwekkend effect. Als je diabetes hebt kan dit middel erg gevaarlijk zijn. Amfetamine versnelt de stofwisseling in je lichaam, verhoogt je bloeddruk en laat je hart sneller pompen. Hierdoor neemt de kans op een hypo toe. Speed geeft je een onbezorgd gevoel, dus je maakt je veel minder zorgen om een hypo…

Een ander gevaar dat je loopt is ketoacidose. Bij ketoacidose verbrand je vetten in plaats van glucose. Hierdoor verzuurt je bloed. Ketoacidose kan levensgevaarlijk zijn! Neem meteen contact op met een arts.

Benzodiazepines

Variaties: Valium, lorazepam
Bijnamen: pammetjes, benzo’s

Benzodiazepines worden meestal gebruikt tegen stress, paniek of angsten. Op je diabetes lijken ze geen direct effect te hebben, maar vergeetachtigheid treedt wel vaak op. Vergeten te meten, te prikken of te bolussen kan je natuurlijk voor nare verrassingen stellen.

Cannabis

Variaties: hash, wiet, rosin, CBD-olie
Bijnamen: jonko, chronic, 420, joint

Cannabis doet niets met je bloedsuikers, maar prikkelt wel je hongergevoel. Deze vreetkicks, ook wel munchies genoemd, laten de vreemdste combinaties voortreffelijk smaken. Zo schieten je bloedsuikers waarschijnlijk de lucht in! En ben jij nog in staat een high te voelen, als je high bent? Let op: als je wiet in een spacecake verwerkt, heb je natuurlijk ook de koolhydraten uit de cake te pakken (ongeveer 13 gram kh per plak).

Cocaïne

Bijnamen: Sos, coke, wit, coca, kabouterpost (het zit in een envelopje)

Je voelt je na een snuifje een half uurtje super actief en opgewekt. Als je hierdoor heel heftig gaat dansen, kan je bloedsuiker gaan dalen. Cocaïne snuiven kan je bloedsuiker ook verhogen. Bij inname wordt er een stof afgegeven, die ketoacidose kan veroorzaken. Je hebt dus zowel kans op hypo’s door het opwekkende effect, als op hypers.

GHB

Bijnamen: G, buisje

GHB kun je een beetje vergelijken met alcohol: het is ook een kleurloze vloeistof en het effect lijkt op dronken zijn. Maar GHB is veel moeilijker te doseren. Neem je teveel, dan ga je out. Dat kan bij alcohol ook, maar dan moet je heel veel drinken. GHB laat je bloedsuiker stijgen op twee manieren: door meer glucose uit de lever vrij te maken  en door groeihormoon aan te maken.

Heroïne

Bijnamen: bruin, vernietiger van levens

Heroïne spuiten komt in Nederland bijna niet meer voor onder jongeren. Heroïne is ontzettend verslavend. Het gevoel dat je krijgt bij het spuiten is juist heel subtiel en zacht. Super verraderlijk dus! Heroïne zorgt voor hypo-ongevoeligheid. Ook lijkt het de werking van de alvleesklier te beïnvloeden, maar hoe precies is niet duidelijk.

Ketamine

Bijnamen: keta, K

Ketamine wordt in de medische wereld gebruikt. Van ketamine is bekend dat mensen die gevoelig zijn voor ‘een significante verhoging van de bloeddruk’ het middel niet moeten nemen. Bij diabetes is de kans op dichtslibbende haarvaatjes sowieso een stuk groter. In hoge doseringen is ketamine een drug die je een tijdje helemaal niks normaals meer kan laten doen (de K-hole). In lage doseringen worden dingen gewoon erg raar.

Lachgas

Bijnamen: Ballonnetjes, N2O, lachgaspatronen

Het inademen van NO2 geeft een vreemd gevoel, alsof de tijd vertraagt. Het is eigenlijk een trip van een minuutje. Op je diabetes heeft lachgas geen invloed. Het duurt ook zo kort, dat er geen grote risico’s zijn dat je urenlang van het padje bent. Tandartsen gebruiken lachgas ook voor verdoving.

MDMA

Bijnamen: xtc, pilletjes

MDMA versnelt de stofwisseling, dus glucose wordt eerder opgenomen. Hierdoor krijg je eerder kans op een hypo. Daar komt nog bij dat xtc en dansen vaak samengaan, en al die activiteit verlaagt je waardes natuurlijk nog meer. Je moet dus echt blijven eten als je MDMA  gebruikt. En let extra op, want gebrek aan eetlust is juist een bijeffect van MDMA. Drink genoeg water, maar overdrijf het niet.

Poppers

Poppers komt als een vloeistof in een flesje en het is enorm vluchtig. Wie het inhaleert, krijgt een soort opvlieger. Poppers verhogen je hartslag en kunnen je bloeddruk verhogen. Door een verhoogde hartslag gebruik je meer glucose en wordt je insuline sneller opgenomen. Een verhoogde kans op hypo’s dus. Maar het roesje is ultrakort: je raakt niet zo buiten westen dat je de hele nacht vergeet dat je diabetes hebt.

Psychedelica

Variaties: Psylocybine, DMT, LSD, 2-CB
Bijnamen: Paddo’s, truffels, acid

Psychedelica geven een intense ervaring, die in het geval van LSD minstens een halve dag kan duren. Je ziet de muren golven en kleuren mooi oplichten, en je komt in een soort roes terecht. Niet voor iedereen is de ervaring leuk. Psychedelica kunnen je in paniek brengen als je je niet fijn voelt. En als je in paniek of in een roes bent, dan kun je je diabetes verkeerd inschatten.

Qat

Bijnamen: Catha Edulis, Khat, Miraa

Qat is een plant die traditioneel in Afrika wordt gebruikt. De status van de plant is in Somalië en Ethiopië een beetje hetzelfde als een biertje in Nederland. Maar we weten weinig van die plant en zijn werkzame stof. Wat we wel weten over qat is dat het de eetlust kan onderdrukken. Mocht dit middel op je pad komen, maak dan een plan over hoe je toch aan het eten blijft.

Word lid

Word lid

Krijg persoonlijk advies en hulp om voluit te leven met je diabetes.

Aanmelden

Diabetes? Wij zijn er voor jou!Diabetesvereniging Nederland is er voor en door mensen met diabetes.