Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Een hypo achter het stuur

Een hypo krijgen achter het stuur kan erg gevaarlijk zijn. Daarom is de wet heel duidelijk. Er zijn drie belangrijke voorwaarden voordat je met diabetes achter het stuur mag plaatsnemen.pexels-oleksandr-pidvalnyi-376729

Je rijdt alleen onder de volgende voorwaarden

Heb je diabetes, dan mag je alleen auto-, motor- en brommer/scooter rijden als:

  1. Je weet wat een hypo is.
  2. Je hypo’s goed voelt aankomen en kunt oplossen.
  3. Je niet meer dan twee ernstige hypo’s hebt gehad in 1 jaar tijd. Ernstig betekent dat je hulp van buitenaf nodig had. 

Pieter kreeg een ernstige hypo
tijdens het autorijden.
Lees Pieters verhaal

Schade door een hypo; ben je dan wel verzekerd?

Als je een hypo krijgt en (blik)schade maakt, ben je gewoon verzekerd. Als je hypo unawareness hebt, geldt dit niet. Rijd je met hypo unawareness en veroorzaak je een ongeluk? Dan kan een verzekeringsmaatschappij weigeren uit te keren.

Bij blikschade is dat al vervelend, maar bij lichamelijk letsel is dat rampzalig. Ook kun je nergens meer een autoverzekering afsluiten als je met hypo unawareness een ongeluk hebt veroorzaakt. 

Voorkom een hypo tijdens het autorijden

Gebruik je gezonde verstand als je gaat autorijden. Heb je hypo unawareness? Bespreek dit met je zorgverlener. Samen kun je kijken naar eventuele oplossingen hiervoor. Je kunt bijvoorbeeld een cursus doen om hypo’s eerder te herkennen. Of een misschien is een glucosesensor een oplossing voor jou. 

Ga je rijden, denk dan in ieder geval aan het volgende: 

  • Meet of bekijk je bloedglucosewaarde voor iedere rit. 

  • Neem altijd druivensuiker of een blikje frisdrank mee. Leg dit op een plek waar je snel en makkelijk bij kunt. Dus niet in het dashboardkastje. 

  • Houd rekening met vertragingen onderweg, want in Nederland staan vaak files. Neem daarom ook altijd een boterham of een stuk fruit mee.

Lees alle tips in het Stappenplan
veilig autorijden met diabetes

Toch een hypo tijdens het autorijden?

Als je een hypo hebt, komt er een moment dat je geen goede beslissingen meer kunt nemen. Zorg dat je dit punt nooit bereikt.

Twijfel je? Zet je auto langs de kant. Zoek bij voorkeur een officiële parkeerplek waar je veilig kunt staan. Haal op de parkeerplek altijd de sleutel uit het contactslot. Zo voorkom je dat je auto automatisch verder rijdt.

Het kan zijn dat andere weggebruikers de politie bellen. Bijvoorbeeld als jouw manier van rijden opvallend was. De politie informeert dan standaard het CBR.


Steun de individuele belangenbehartiging van DVN

Een van onze leden kreeg een hypo tijdens het rijden. Hij en ook de medeweggebruikers kwamen er gelukkig goed vanaf. Maar hij wilde wel graag weten hoe het nu verder moest.
Als lid kreeg hij van ons hulp en een persoonlijk advies.
Help ons om iedereen die het nodig heeft een persoonlijk advies te geven!
Ben je nog geen lid en/of wil je onze individuele belangenbehartiging steunen? Word dan nú lid.Gevolgen van een hypo tijdens het autorijden

Heb je een ernstige hypo gehad tijdens het autorijden? Dan word je 3 maanden niet-rijgeschikt bevonden. In dat geval ben je ook niet verzekerd.

Na 3 maanden kun je opnieuw een aanvraag indienen. Je moet daar een nieuwe gezondheidsverklaring bij doen. Een arts beoordeelt of het veilig is dat je de weg weer opgaat. Hij of zij zal kijken of je de hypo’s weer onder controle hebt. Bij twijfel kan de arts contact opnemen met de medische backoffice van het CBR.  

Het CBR mag je rijbewijs niet afnemen als je buiten het verkeer een aantal hypo’s hebt gehad. Wel wegen ze dit mee als je je rijbewijs wilt verlengen. Als je het afgelopen jaar ernstige hypo’s hebt gehad, kan dit hun keuze beïnvloeden.

Leden kunnen bij DVN terecht voor individuele belangenbehartiging. Loop je tegen een probleem aan, neem contact met ons op. Samen kijken we of en hoe jouw probleem op te lossen is.