Word lid en maak het verschil
Word lid
Medicijnen diabetes type 1

Medicijnen diabetes type 1

Voor de behandeling van diabetes is het afhankelijk welke vorm van diabetes je hebt. Bij diabetes type 1 bestaat de behandeling uit insuline. Maar soms kunnen aanvullende medicijnen helpen. Het is vooral de combinatie van regelmatig extra bewegen...

  Voor de behandeling van diabetes is het afhankelijk welke vorm van diabetes je hebt. Bij diabetes type 1 bestaat de behandeling uit insuline. Maar soms kunnen aanvullende medicijnen helpen.

  Het is vooral de combinatie van regelmatig extra bewegen en gezond eten die blijvend effect heeft op je gezondheid.

  Insuline

  Insuline is hét medicijn voor de behandeling van diabetes type 1. Je hebt dit nodig, omdat je lichaam het niet meer zelf aanmaakt. Welke soort insuline het beste voor jou werkt, of welke manier van toedienen het beste bij jou past, overleg je met je diabetesarts of -verpleegkundige.

  Aanvullende medicijnen

  In individuele gevallen kun je naast insuline, ook baat hebben bij andere medicijnen. Je behandelaar schrijft deze dan (samen met insuline) voor. Omdat deze medicijnen geen standaardbehandeling zijn, worden deze niet altijd vergoed.

  Metformine

  Metformine verhoogt de insulingevoeligheid.  Dit kan  ervoor zorgen dat je minder insuline nodig hebt.  Het effect van metformine bij diabetes type 1 verschilt echter erg tussen mensen. Een behandelaar schrijft metformine meestal alleen voor als iemand ook het metabool syndroom heeft. Per individu bekijkt een behandelaar of het meerwaarde heeft, om naast de insuline ook metformine voor te schrijven.

  SGLT-2-remmers

  SGLT-2-remmers verlagen de glucose in je bloed. Ze zorgen er namelijk voor dat je glucose uitplast, als je bloedglucosewaarde te hoog is. Hierdoor daalt deze. Daarnaast kunnen deze medicijnen ervoor zorgen dat je afvalt en je een lagere bloeddruk krijgt.

  Je behandelaar zal deze medicijnen alleen voorschrijven als er geen andere behandelmogelijkheden zijn, zoals bij:

  • Een zeer slecht ingestelde diabetes
  • Vaak voorkomende, ernstige hypo’s
  • Hartfalen (op advies van, of na afstemming met de cardioloog).

  SGLT-2-remmers zijn niet voor iedereen geschikt. Ze verhogen namelijk het risico  op een ketoacidose.

  Ik post gerust een foto van mezelf dat ik aan het spuiten ben. De meeste mensen vinden dat stoer, ik vind dat gewoon.

  Roxanne, 23 jaar

  Overige medicijnen

  Sommige medicijnen die je bloeddruk verlagen, kunnen ook een gunstig effect hebben op diabetes type 1. Bijvoorbeeld verapamil of methyldopa. Naast dat ze bloeddrukverlagend zijn, lijken ze ook de cellen die insuline aanmaken te ‘beschermen’. Hierdoor hebben mensen die pas diabetes type 1 hebben, minder insuline nodig. Verder onderzoek naar deze medicijnen loopt nog.

  Webinar

  Meer over aanvullende medicijnen vind je ook in het webinar ‘Verschillen binnen diabetes type 1’ (vanaf 1.12.40 uur)

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid