Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Overstappen van tabletten naar spuiten

Heb je diabetes type 2 en blijven je bloedglucosewaarden te hoog, ondanks het gebruik van tabletten? Dan kun je van je behandelaar het advies krijgen om insuline te gaan gebruiken.Ontwerp zonder titel (29)

Proberen insuline gebruik uit te stellen?

Als je behandelaar over insuline begint, kun je daarvan schrikken. Weet dat het niet altijd nodig is om meteen over te stappen. Het kan zinvol zijn om je tabletgebruik, leefgewoonten en eetpatroon nog eens met je behandelaar te bespreken.

Daarnaast kan het zinvol zijn om thuis dagelijks je bloedglucosewaarden te meten. Zelfcontrole en kennis over diabetes zorgen er vaak voor dat je bloedglucosewaarden verbeteren. Waardoor je een behandeling met insuline misschien kunt uitstellen.

Voel je een drempel naar insuline gebruik?

Het kan voelen als een grote stap om insuline te gaan gebruiken. Misschien zie je er tegenop omdat je dan meer aan zelfcontrole moet doen. Of je hebt prikangst of bent bang om hypo’s te krijgen.

Toch kan de overstap naar insuline juist een opluchting zijn. Want de ervaring leert dat de meeste mensen zich na een paar maanden beter en energieker voelen, omdat hun bloedglucosewaarden dalen.

Meer weten over de verschillende mogelijkheden van medicijnen bij diabetes type 2? Bekijk de Keuzehulp. 

Wanneer is insulinebehandeling nodig?

Het HbA1c is een belangrijke graadmeter om te bepalen of het tijd wordt voor insuline. Het is het gemiddelde van de  bloedglucosewaarden in de laatste 2 tot 3 maanden.

Als je HbA1c langere tijd boven 53 mmol/mol zit en er geen andere mogelijkheden zijn om je bloedglucosewaarden te verlagen, is de volgende stap insulinetherapie.

Als je ouder bent dan 70 jaar, kan de behandelaar voor een hogere acceptabele waarde kiezen. Dit omdat het HbA1c het risico op langere termijn weergeeft.

Hoe vaak per dag moet je insuline spuiten?

Hoe vaak je dagelijks insuline spuit, verschilt van persoon tot persoon. Welke van onderstaande opties het beste bij jou past, bepaal je in overleg met je behandelaar.

1 x daags

  • 1 injectie met een middellang- of langwerkende insuline voor het slapengaan en daarnaast tabletten.
  • Deze optie past het beste bij je als je nog maar net insuline nodig hebt naast je tabletten.

2 x daags

  • ’s Ochtends en ’s avonds) een insulinemix van kort- en langwerkende insuline en daarnaast eventueel tabletten.
  • Dit is een optie als met 1 injectie de waarden overdag toch niet goed blijven. Voorwaarde is dat je een geregeld leven hebt, met vaste momenten waarop je eet, actief bent en slaapt.

4 x daags

  • 3 x kortwerkende insuline voor de maaltijd en 1 x (middel)langwerkende insuline voor het slapengaan.
  • Als je 4 keer per dag spuit, kun je beter inspelen op je voeding en je activiteiten. Het past daarom het beste bij je als je een onregelmatig en actief leven leidt.

Check op Medicijnkosten.nl welke verzekeraars jouw medicatie vergoeden en welke voorwaarden er zijn.

Bestel je diabeteshulpmiddelen

Bestel je diabeteshulpmiddelen

Op zoek naar nieuwe glucosestrips, ampullen of een koeltasje? Je vindt ze bij DVN winkel. Leden van DVN krijgen 10% korting en sparen punten bij Puntenplein!

Bestel nu