Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Diabetesbehandelteam

Een goede behandeling van diabetes is de beste manier om controle over je diabetes te krijgen en om complicaties van diabetes te voorkomen. Daar zijn twee dingen voor nodig. Allereerst goede zorg voor jezelf en je diabetes. En natuurlijk ook goede zorg van zorgverleners waar je mee te maken hebt voor de behandeling van je diabetes.

Arts-bloeddrukmeten_736x421

Zorgplan 

Voor de zorg van je diabetes is het belangrijk een plan te hebben. Dat plan maak je tijdens je afspraken samen met je zorgverlener. In het zorgplan leg je de doelen van je behandeling vast. Het is een afspraak tussen jou en je zorgverlener(s). Een plan waarmee je verwachtingen afspreekt over bijvoorbeeld:

  • waarden die je wilt nastreven zoals glucosewaarden, bloeddruk, HbA1c, cholesterolgehalte of gewicht als je wilt afvallen 
  • medicatie en het gebruik ervan
  • (meer) bewegen
  • de rol van je zorgverlener, eventuele andere specialisten en de frequentie van de afspraken?

Door deze afspraken met elkaar te maken weet je waar je aan toe bent. 

Het belang van Samen Beslissen

In 2020 deed de Patiëntenfederatie een groot onderzoek naar allerlei aspecten van de zorg. Een van de uitkomsten was de gezamenlijke gevoelde belang van zowel zorgverleners als patiënten voor het samen beslissen. In 2021 werd dit met een landelijke campagne kracht bijgezet. Lees hoe belangrijk Samen Beslissen voor iemand met diabetes is. 

Persoonsgebonden Gezondheids Omgeving

Steeds meer zorgverleners kiezen er voor de gemaakte afspraken en je zorgplan elektronisch vast te leggen waardoor het voor zowel jou als je zorgverlener te raadplegen is. Het voordeel daarvan is dat je ook thuis je gegevens kunt bekijken en bijwerken. Via een PGO kun je deze inzien en bepalen wie jouw gegevens verder mag inzien. 

Behandelteam

Bij de behandeling van je diabetes zijn verschillende zorgverleners betrokken. Denk aan een huisarts, internist, apotheker, diëtist, oogarts en andere behandelaars. Met wie je allemaal te maken kunt krijgen is afhankelijk van welk type diabetes je hebt, hoe je diabetes is te regelen of met welke complicaties je te maken kunt krijgen. 

Je huisarts of internist is medisch eindverantwoordelijk voor je behandeling. Bekijk het onze checklists:

Welke controles mag je verwachten?

Regelmatige controles van je diabetes zijn nodig om complicaties van diabetes te voorkomen. Controles direct na de diagnose, drie maandelijkse controles, jaarcontroles of controles die elke vijf jaar plaatsvinden. Welke controles zijn er en wat mag je ervan verwachten? Bekijk de checklists:

Word lid

Word lid

Goede zorg is belangrijk bij diabetes, zeker in deze tijden! Wij blijven ons inzetten voor vergoedingen en de beschikbaarheid van goede zorg en hulpmiddelen. Dat kunnen we niet zonder je hulp. Help jij ook mee?

Steun ons

Diabetes? Wij zijn er voor jou!Diabetesvereniging Nederland is er voor en door mensen met diabetes.