Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Wie kom je tegen als je diabetes hebt?

Een goede behandeling van diabetes is de beste manier om controle over je diabetes te krijgen en om complicaties van diabetes te voorkomen. Daar zijn twee dingen voor nodig. Allereerst goede zorg voor jezelf en je diabetes. En natuurlijk goede zorg van zorgverleners.

Medicijnen en glucosemeter bij diabetes

Zorgplan 

Voor de zorg van je diabetes is het belangrijk een plan te hebben. Dat plan maak je tijdens je afspraken samen met je zorgverlener. In het zorgplan leg je de doelen van je behandeling vast. Het is een afspraak tussen jou en je zorgverlener(s). Een plan waarmee je verwachtingen afspreekt over bijvoorbeeld:

  • waarden die je wilt nastreven zoals glucosewaarden, bloeddruk, HbA1c, cholesterolgehalte of gewicht als je wilt afvallen;
  • medicatie en het gebruik ervan;
  • (meer) bewegen;
  • de rol van je zorgverlener, eventuele andere specialisten en de frequentie van de afspraken.

Door deze afspraken met elkaar te maken weet je waar je aan toe bent. 

Het belang van Samen Beslissen

In 2020 deed de Patiëntenfederatie een groot onderzoek naar allerlei aspecten van de zorg. Een van de uitkomsten was het gezamenlijke gevoelde belang van zowel zorgverleners als patiënten voor het samen beslissen. In 2021 werd dit met een landelijke campagne kracht bijgezet. Lees hoe belangrijk Samen Beslissen is voor iemand met diabetes. 

Persoonsgebonden Gezondheids Omgeving

Steeds meer zorgverleners kiezen ervoor de gemaakte afspraken en je zorgplan elektronisch vast te leggen. Hierdoor is het voor zowel jou als je zorgverlener te raadplegen. Het voordeel daarvan is dat je ook thuis je gegevens kunt bekijken en bijwerken. Via een PGO kun je de gegevens inzien en bepalen wie jouw gegevens verder mag inzien. 

Behandelteam

Bij de behandeling van je diabetes zijn verschillende zorgverleners betrokken. Denk aan een huisarts, internist, apotheker, diëtist, oogarts en andere behandelaars. Met wie je allemaal te maken krijgt, is afhankelijk van welk type diabetes je hebt, hoe je diabetes te regelen is of met welke complicaties je krijgt. 

Je huisarts of internist is medisch eindverantwoordelijk voor je behandeling. Bekijk het onze checklists:

Welke controles mag je verwachten?

Regelmatige controles van je diabetes zijn nodig om complicaties van diabetes te voorkomen. Controles direct na de diagnose, drie maandelijkse controles, jaarcontroles of controles die elke vijf jaar plaatsvinden. Welke controles zijn er en wat mag je ervan verwachten? Bekijk de checklists:

Help mee

Help mee

Goede zorg is belangrijk bij diabetes. Wij zetten ons in voor brede vergoeding en beschikbaarheid van goede zorg en hulpmiddelen. Dat kunnen we niet zonder jou.

Word lid

Met anderen praten over je diagnoseWant diabetes heb je niet alleen.
NAAR HET TREFPUNT