Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetesvereniging Nederland

Eilandjes van Langerhans

De eilandjes van Langerhans zijn groepjes cellen in de alvleesklier. Deze cellen maken insuline en glucagon.

    Wat zijn eilandjes van Langerhans?

    De eilandjes van Langerhans zijn groepjes cellen in de alvleesklier. In de alvleesklier zitten miljoenen van deze eilandjes. Ze zijn heel klein, maar spelen een grote rol in ons lichaam. De eilandjes zijn genoemd naar Paul Langerhans, een Duitse wetenschapper die ze ontdekte in 1869.

    Wat doen de eilandjes van Langerhans?

    De eilandjes van Langerhans hebben een belangrijke taak. Ze maken hormonen die helpen bij het regelen van de bloedglucose. In de eilandjes zitten verschillende soorten cellen, elk met hun eigen taak. De belangrijkste cellen in relatie tot diabetes zijn:

    • Alfa-cellen. Deze cellen maken glucagon. Glucagon zorgt ervoor dat de bloedsuiker stijgt als dat nodig is. Bijvoorbeeld, als je lang niet hebt gegeten.
    • Bèta-cellen. Deze cellen maken insuline. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker daalt. Het helpt glucose van het bloed naar cellen te brengen, waar het wordt gebruikt als energie.

    Andere cellen in de eilandjes spelen een rol bij de spijsvertering.

    Bezoek onze webinars

    Experts vertellen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van diabetes. Iedere keer komt een ander onderwerp aan bod. Meld je aan voor onze webinars en houd je kennis up to date.

    Relatie met diabetes

    Bij diabetes type 1 valt het afweersysteem de bèta-cellen aan. Hierdoor raken ze beschadigd en kunnen ze  geen insuline meer maken.

    Bij diabetes type 2 werkt insuline niet goed meer of wordt er niet genoeg insuline gemaakt. In eerste instantie groeien de eilandjes van Langerhans om dit tekort op te vangen. Na een tijdje worden de eilandjes echter weer kleiner en wordt de insuline-aanmaak minder en stijgt het glucosegehalte in het bloed.

    Kun je eilandjes van Langerhans transplanteren?

    Sinds 1985 kunnen eilandjes van Langerhans getransplanteerd worden. Hierbij worden ze uit alvleesklieren van donoren gehaald en ingespoten in de lever. Toch vinden er nog maar weinig transplantaties plaats omdat er veel nadelen aan zitten. Zo valt het afweersysteem ook deze cellen aan en zitten er veel bijwerkingen aan medicijnen die afstoting moet voorkomen. Meer informatie over eilandjestransplantatie en onderzoek hiernaar vind je op diabetes.nl.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid