Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Infecties

Als je diabetes hebt, heb je meer kans op infecties. Hoe dit precies komt, is nog niet bekend. Hoge bloedglucosewaarden, die de lichamelijke afweer hinderen, spelen waarschijnlijk een rol. Lees welke infecties er zijn en hoe je ze kunt voorkomen.

Een infectie is het binnendringen en vermenigvuldigen van ziekteverwekkende micro-organismen in je lichaam. Een ontsteking is de reactie van je lichaam op een infectie. Een ontsteking kan op veel plaatsen voorkomen, zoals in je mond, op je huid of in je organen.

Soorten infecties

Als je diabetes hebt, heb je meer kans op de volgende infecties:

Steenpuisten

Deze ontstaan als gevolg van een bacteriële ontsteking aan een haarzakje. Je herkent een steenpuist aan een rode, harde en pijnlijke plek in de huid. Vaak ontstaan ze in de oksels, tussen de billen of liezen. Na een paar dagen rijpt de steenpuist, waarna hij openbarst.

Candida albicans

Deze gist komt van nature voor in de darmen en de schaamstreek. Het veroorzaakt normaal gesproken geen klachten. Bij verhoogde bloedsuikerwaarden kan de gist zich snel vermenigvuldigen. Dit veroorzaakt vaak flinke jeuk in en rond de vagina, de anus of de penis. Ook in lichaamsplooien, bijvoorbeeld onder de borsten of in de liezen, en in de mondholte kun je er last van hebben.

Infecties aan lucht- en urinewegen

Als je langer dan twee dagen koorts hebt of hoest met benauwdheid, heb je misschien een infectie van de onderste luchtwegen. Pijn in de onderbuik, veelvuldig aandrang om te plassen, een branderig gevoel bij het plassen, jeuk en stinkende of troebele urine kunnen aanwijzingen zijn voor een urineweginfectie. Ga met dit soort klachten naar de huisarts.

Grotere kans op infecties: waarom?

  • Bij te hoge bloedglucosewaarden zijn de wanden van de haarvaten verdikt. Dit hindert mogelijk de witte bloedlichaampjes in het afweren van infecties.
  • Een slechtere doorbloeding vergroot de kans op infecties.
  • Vooral bij hoge bloedglucosewaarden zijn er meer en andere bacteriën op de huid. Dit vergroot de kans op infecties.
  • Als je zenuwen zijn beschadigd (neuropathie) merk je beginnende infecties vaak niet op. Daardoor blijven ze vaak onbehandeld.

Infecties voorkomen

  • Zorg voor goede bloedglucosewaarden. Vooral een te hoge bloedglucose vergroot de kans op huidinfecties.
  • Voorkom uitdroging van de huid. Als je diabetes hebt, heb je vaker een droge huid. Een droge huid heeft kleine kloofjes en barstjes in de hoornlaag. Deze is dan gevoeliger voor infecties. Vermijd te heet water en gebruik niet te veel zeep. Gebruik geen crèmes of bodylotions die snel intrekken. Deze bevatten veel water, waardoor gek genoeg de huid juist uitdroogt.
  • Droog je huid goed af. Een natte huid, vooral bij de huidplooien, zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën kunnen groeien. Droog je voeten altijd goed af en draag badslippers in sportcomplexen, zwembaden en sauna’s.
  • Voorkom wondjes. Vooral als je al langer diabetes hebt, genezen wondjes langzamer. Het risico op infectie wordt groter.
  • Behandel wondjes meteen. Maak de wondjes schoon, dep ze droog en doe er een pleister op. Gebruik eventueel betadinezalf. Ga snel naar de huisarts als je vermoedt dat het wondje niet normaal geneest.
  • Ga direct naar je huisarts als je een wondje aan je voet hebt en je hebt neuropathie en/of verminderde doorbloeding.
Samen staan we sterk

Samen staan we sterk

Wij zetten ons voluit in voor goede zorg en een vitaal leven met diabetes. Een belangrijke taak, zeker in deze tijden van de coronacrisis. Dit bereiken we niet alleen, alleen samen staan we sterk. Sluit je aan en word ook lid!

Word lid

Diabetes? Wij zijn er voor jou!Diabetesvereniging Nederland is er voor en door mensen met diabetes.