Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Huidaandoeningen

Ongeveer 30% van alle mensen met diabetes heeft problemen met de huid. Dit kan komen door een slechte doorbloeding, zenuwschade of gevoeligheid voor infecties.

Stabiele bloedglucosewaarden verkleinen de kans op huidproblemen. Heb je rare plekjes of vlekjes? Ga naar de huisarts of bespreek het tijdens een controle. Je wordt dan doorgestuurd naar een dermatoloog.

Meest voorkomende huidproblemen bij diabetes

Diabetische dermopathie

Bij diabetische dermopathie ontstaan er ovale plekjes op de huid. Deze zijn eerst rood en verdikt. Daarna gaan ze schilferen en worden ze lichtbruin. De rode vlekken ontstaan meestal op de scheenbenen en soms ook op onderarmen en dijen. Ze kunnen zomaar ontstaan of na een wondje. Je kunt er niets tegen te doen, maar ze geven meestal geen klachten. Diabetische dermopathie komt voor bij 30 tot 60%  van de mensen met diabetes.

Lipodystrofie: spuitplekken

Door het spuiten van insuline kunnen spuitplekken ontstaan. Het onderhuids vetweefsel wordt dan aangetast. Het vet kan verdwijnen (lipoatrofie) of het weefsel verdikt (lipohypertrofie). Je kunt lipodystrofie voorkomen door steeds op een andere plek insuline te spuiten.

Help jij ons?

Word lid, doneer of zet je in voor een beter leven met diabetes.

Doe mee

Scleroedema diabeticorum

Bij scleroedema diabeticorum is de huid van de nek, schouders en rug verhard.

Je kunt je hierdoor minder goed bewegen. Verharding van de huid van de handen en vingers komt ook voor. Vooral bij mensen met diabetes type 1.

De verharde huid kan behandeld worden met UVA-1 lichttherapie. Je wordt dan 6 weken lang, 3 keer per week blootgesteld aan dit licht. Deze aandoening komt voor bij 2,5 tot 14%  van alle mensen met diabetes.

Necrobiosis lipoidica

Deze aandoening begint met roodbruine bultjes. Meestal op de scheenbenen, maar soms ook op armen, gezicht, buik of handen. De bultjes worden groter en kunnen samenvloeien tot een grote plek met een verharde rand. Het midden van de plek ligt lager en wordt steeds dunner. Daar gaat de huid makkelijk open en geneest slecht.

Necrobiosis lipoidica is een zeldzame aandoening die vaker voorkomt bij vrouwen. Behandelen kan met:

  • Hormoonzalf of -injecties bij kleine plekken om uitbreiding te voorkomen. De hormonen kunnen invloed hebben op je bloedglucosewaarden.
  • Lichttherapie: psoralenen-UVA.
  • Goede wondverzorging als de plek open is gegaan.

Granuloma annulare

Bij granuloma annulare ontstaan er rode, wat verhoogde ringen op de huid. Ze komen vooral voor op de handen en soms op de voeten. In de uitgebreide vorm zien we de ringen ook op knieën, oren, ellebogen, buik, borst, rug en nek. Soms geneest het vanzelf en ontstaat er een ringvormig litteken.

De behandeling is hetzelfde als bij necrobiosis lipoidica. Bij de uitgebreide vormen kun je medicijnen tegen malaria of lepra krijgen. Vrouwen hebben meer kans op deze aandoening. Het komt vooral voor als je al langer diabetes hebt.

Lees ook over huidklachten bij diabetes type 1 op diabetes.nl

Doe een gift

Doe een gift

Met jouw donatie strijden wij voor goede zorg en voluit leven voor iedereen met diabetes.

Doneer

Acanthosis Nigricans

Dit zijn donkere, fluweelachtige plekjes in de oksels, liezen, onder de borsten en soms in de nek.

Het komt vaak voor bij overgewicht. Je kunt de plekjes behandelen met een vitamine A-zalf of met salicylzalf. Ook afvallen kan de klachten verminderen.

Vitiligo

Hierbij ontstaan er witte, pigmentloze vlekken. Deze doen niet pijn en jeuken niet. Ze zijn wel extreem gevoelig voor verbranding door de zon. Behandeling met lichttherapie (UVB) is redelijk succesvol.

Lees ook over huidklachten op diabetes.nl

Samen staan we sterk

Samen staan we sterk

Wij zetten ons voluit in voor goede zorg en een energiek leven met diabetes. Dit bereiken we niet alleen. Alleen samen staan we sterk. Sluit je aan en word ook lid!

Word lid

Samen voor voluit leven met diabetes.Want diabetes heb je niet alleen.
WORD LID