diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

Wees alert op de kwaliteit van je bloedglucosemeter

In 2018 worden de landelijke kwaliteitseisen voor bloedglucosemeters van kracht. Maar hoe weet ik nu of mijn meter betrouwbaar is? Is er een keurmerk voor bloedglucosemeters? Mag ik zomaar overgezet worden op een andere meter? DVN krijgt veel vragen over bloedglucosemeters en zet voor de duidelijkheid alles voor je op een rij.

Wees alert op de kwaliteit van je bloedglucosemeter

Ken je rechten

De keuze van een bloedglucosemeter, uit het door de zorgverzekeraar vergoede assortiment, is een beslissing van de gebruiker en de zorgverlener. De praktijk is helaas vaak anders. Mensen met diabetes worden nog teveel zonder betrokkenheid van de zorgverlener en zonder begeleiding overgezet op een andere meter. Waarbij ze er dan maar van moeten uitgaan dat hun nieuwe meter van dezelfde kwaliteit is en bij hen past. Laat het je niet gebeuren! De geschiktheid van de meter voor die specifieke persoon en de kwaliteit van de meter moeten leidend zijn.

Voldoet jouw meter aan de kwaliteitseisen?

DVN vindt dat als je meter voldoet aan de kwaliteitseisen van ISO 15197:2013 én de eisen van het TÜV Rheinland Nederland Testprotocol (vroeger het TNO-keurmerk), je erop mag vertrouwen dat je een goede meter hebt.

 • International Organization for Standardization (ISO)
  ISO stelt de internationale standaarden op waaraan een bloedglucosemeter moet voldoen. Fabrikanten zorgen er vervolgens zelf voor dat hun meter wordt getest. De meters zélf worden dus niet door ISO getest. Op basis van het door de fabrikant aangeleverde testrapport krijgt de meter al dan niet een ISO-certificering. Zolang er niets aan de meter verandert, blijft het ISO certificaat geldig.
   
 • TÜV Rheinland Nederland garantie
  TÜV Rheinland Nederland is een onafhankelijk instituut dat zélf de meters van de verschillende fabrikanten test. Bovendien wordt door hen de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de meters ieder jaar opnieuw gecontroleerd. Juist daarom vindt DVN het TÜV Rheinland Nederland keurmerk zo belangrijk als aanvulling op het ISO-certificaat. Een meter zonder TÜV Rheinland Nederland certificaat is zeker niet per definitie slecht. Maar DVN is van mening dat je met een TÜV Rheinland Nederland certificaat de grootst mogelijke zekerheid hebt dat je een meter voldoet aan alle technische eisen en wettelijke normen.

Is jouw meter goedgekeurd?

Wil je weten of jouw bloedglucosemeter het onafhankelijke TÜV Rheinland Nederland keurmerk heeft? Kijk dan op de website van TÜV Rheinland Nederland voor het actuele overzicht. Staat jouw meter niet op deze lijst? Bespreek dit met jouw diabetesverpleegkundige/internist of poh-er/huisarts.

Wat doet DVN?

DVN zet zich al langere tijd in voor landelijk geldende kwaliteitseisen voor glucosemeters. Inmiddels worden deze opgesteld door een werkgroep gecoördineerd door de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). In deze werkgroep zitten patiënten, zorgverleners, fabrikanten, leveranciers, klinisch chemici en zorgverzekeraars en allemaal hebben ze ingestemd dat de kwaliteitscriteria die nu opgesteld worden, de norm worden in Nederland. Eind 2016 staan de eisen vast. Het ministerie van VWS zorgt er voor dat de eisen vanaf 2018 nageleefd worden.

Wat is het advies van DVN tot 2018?

In de periode voordat er landelijke kwaliteitseisen voor meters in werking treden, adviseert DVN om zelf alert te zijn. Wij geloven dat de kans op een verkeerde uitslag het kleinst is, als er sprake is van een bloedglucosemeter met zowel het ISO 15197:2013 als het TÜV-Rheinland Nederland keurmerk.

Verder is het cruciaal dat je de meter op de juiste wijze gebruikt. Volg de instructies die je van jouw behandelaar hebt gekregen en de gebruiksaanwijzing van jouw meter altijd goed op. Heb je twijfels of vragen over het juiste gebruik van jouw meter? Bespreek dit dan met jouw zorgverlener.

Meer lezen

Lees dit artikel over over kwaliteitseisen en ‘keurmerken’ van bloedglucosemeters: van verplichte ISO-standaarden en CE-markeringen tot het onafhankelijke TÜV Rheinland Nederland keurmerk.

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen