Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Een nieuwe baan

Solliciteren is altijd spannend, maar voor iemand met diabetes nog net iets meer. Want wat vertel je over je diabetes? Hoe bereid je je voor op vragen? En mag je je diabetes verzwijgen? We zetten alles voor je op een rij.

Heeft je diabetes geen directe gevolgen voor het werk dat je gaat doen? Dan mag je zelf weten of en wat je tijdens het solliciteren vertelt over je diabetes. Je bent volgens de Wet op de Medische Keuringen niet verplicht je diabetes te melden. En een werkgever mag ook niet vragen naar je gezondheid.

Vertellen dat je diabetes hebt?

Als je diabetes geen invloed heeft op je werk, dan maak je dus zelf de keuze of je erover vertelt. Als je goed bent ingesteld en verwacht dat je je werk goed kunt doen, hoef je je diabetes niet te melden.

Heeft je diabetes wel invloed op het werk dat je gaat doen, dan ben je wettelijk verplicht dat te vertellen. Bijvoorbeeld als de beperkingen die je diabetes met zich meebrengt leiden tot onveilige situaties op het werk. Heb je dit niet gemeld en je kunt niet alle taken uitvoeren? Dan kun je later zelfs op staande voet ontslagen worden.

Hoe vertel je dat je diabetes hebt?

Heb je besloten open te zijn over je diabetes? Bereid je dan goed voor op je sollicitatie. Geef precies aan hoe je met je diabetes omgaat, wat de gevolgen zijn voor je werk en wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Daarmee laat je zien dat je begrijpt dat diabetes vragen kan oproepen en dat je denkt in oplossingen.

Benadruk de positieve kanten van je diabetes. Bijvoorbeeld dat je door je diabetes je grenzen goed hebt leren kennen. Denk ook na over voorbeelden die jouw mogelijkheden en beperkingen duidelijk maken en stel vragen aan de werkgever die je situatie kunnen verhelderen.

Zorg dat het gesprek niet alleen blijft gaan over jouw diabetes. Stuur het gesprek  terug naar de baan waarop je solliciteert en je kwaliteiten, je motivatie en je enthousiasme.

Beroepen met medische geschiktheid

Voor sommige beroepen worden ‘bijzondere eisen aan de medische geschiktheid’ gesteld. Voor je eigen veiligheid of voor de veiligheid van anderen. Het gaat hierbij om beroepen waarbij diabetes een risico kan vormen, zoals een vrachtwagenchauffeur of iemand die werkt met gevaarlijke machines.

Deze ‘bijzondere eisen’ moeten worden genoemd in de functie-eisen van de vacature. Voor beroepen met medische geschiktheid kan een aanstellingskeuring onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure.

Aanstellingskeuring

Een aanstellingskeuring kan bestaan uit een vragenlijst over je gezondheid, een gesprek, een lichamelijk onderzoek of eventueel laboratoriumonderzoek. Alleen een bedrijfsarts mag de keuring uitvoeren.

De bedrijfsarts mag alleen kijken naar zaken die voor de functie risico kunnen opleveren. De keuring mag niet worden gebruikt om mogelijke toekomstige medische kwalen te onderzoeken.

Heb je de indruk dat je ten onrechte bent afgekeurd vanwege je diabetes? Dan kun je terecht bij de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA).

Veelgestelde vragen

Vragen over werk?

Vragen over werk?

Geen antwoord gevonden op je vragen over diabetes en werk? Bel ons via 033 463 05 66. Of stuur een e-mail.

E-mail ons

Met anderen praten over werkenwant diabetes heb je niet alleen