Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Is suiker slecht?

Is suiker vergif? 'Nee', zeggen Hanno Pijl (hoogleraar diabetologie en overgewicht), Alexander Stork (internist en vasculair geneeskundige) en Mariëlle van Veen (diëtist).

Is suiker slecht

Stelling: suiker is vergif?

“Glucose is een vorm van suiker en vormt de centrale brandstof voor ons lichaam”, zegt internist Alexander Stork. “Dus suiker is zeker geen vergif. Maar teveel is niet goed.”

Hoogleraar Hanno Pijl vult aan: “Het probleem is dat het overal ingestopt wordt en dat we het (vaak onbewust) in enorme hoeveelheden eten.”

Diëtist Mariëlle van Veen: “Door in je eten zoveel mogelijk onbewerkte, verse producten te kiezen beperk je automatisch de hoeveelheid suiker.”

Stelling: iedereen met diabetes moet koolhydraatarm eten

Hoogleraar Hanno Pijl:  “Eens. Het gaat dan om (vooral geraffineerde) zetmeel en suikerarm.”

Volgens internist Alexander Stork kunnen mensen met diabetes type 2 hun bloedglucose over het algemeen beter reguleren met een koolhydraatarm dieet. “Maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat het ook gezonder is. Dat is alleen van het mediterrane dieet aangetoond.” 

Diëtist Mariëlle van Veen is het oneens met de stelling dat iedereen met diabetes koolhydraatarm moet eten: “Een koolhydraatbeperking kan gunstig zijn, maar het hoeft niet voor iedereen het beste te zijn. Uiteindelijk is de soort koolhydraat het belangrijkst. Ik adviseer bijvoorbeeld volkoren graanproducten en zo min mogelijk witmeelproducten zoals witte pasta of witte rijst.”

Wat eet jij vanavond?

Wat eet jij vanavond?

De lekkerste, koolhydraatarme recepten en kookboeken voor mensen met diabetes vind je op Voluitlevenmetdiabetes.nl van Diabetesvereniging Nederland.

Zo maak je gezonde keuzes Ontdek recepten

Deel je mening in het DVN PanelWant diabetes heb je niet alleen.
AANMELDEN VOOR DVN PANEL