Is suiker slecht?
Is suiker vergif? 'Nee', zeggen Hanno Pijl (hoogleraar diabetologie en overgewicht), Alexander Stork (internist en vasculair geneeskundige) en Mariëlle van Veen (diëtist).

Stelling: suiker is vergif?
“Glucose is een vorm van suiker en vormt de centrale brandstof voor ons lichaam”, zegt internist Alexander Stork. “Dus suiker is zeker geen vergif. Maar teveel is niet goed.”
Hoogleraar Hanno Pijl vult aan: “Het probleem is dat het overal ingestopt wordt en dat we het (vaak onbewust) in enorme hoeveelheden eten.”
Diëtist Mariëlle van Veen: “Door in je eten zoveel mogelijk onbewerkte, verse producten te kiezen beperk je automatisch de hoeveelheid suiker.”
Stelling: iedereen met diabetes moet koolhydraatarm eten
Hoogleraar Hanno Pijl: “Eens. Het gaat dan om (vooral geraffineerde) zetmeel en suikerarm.”
Volgens internist Alexander Stork kunnen mensen met diabetes type 2 hun bloedglucose over het algemeen beter reguleren met een koolhydraatarm dieet. “Maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat het ook gezonder is. Dat is alleen van het mediterrane dieet aangetoond.”
Diëtist Mariëlle van Veen is het oneens met de stelling dat iedereen met diabetes koolhydraatarm moet eten: “Een koolhydraatbeperking kan gunstig zijn, maar het hoeft niet voor iedereen het beste te zijn. Uiteindelijk is de soort koolhydraat het belangrijkst. Ik adviseer bijvoorbeeld volkoren graanproducten en zo min mogelijk witmeelproducten zoals witte pasta of witte rijst.”