Word lid en maak het verschil
Word lid
Yoga en diabetes

Yoga en diabetes

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het beoefenen van yoga speciaal voor mensen met diabetes heel zinvol is, omdat het net als andere vormen van lichaamsbeweging de insulinegevoeligheid verbetert. Bij diabetes type 2 ontwikkelt de diabetes zich minder snel...

    Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het beoefenen van yoga speciaal voor mensen met diabetes heel zinvol is, omdat het net als andere vormen van lichaamsbeweging de insulinegevoeligheid verbetert.

    Bij diabetes type 2 ontwikkelt de diabetes zich minder snel en zijn er minder medicijnen nodig. Bij diabetes type 1 helpt het bij de opname van insuline. Voor alle typen diabetes is het goed voor de mentale gezondheid.

    Sterk en vitaal

    Regelmatig yogahoudingen uitvoeren, maakt het lichaam sterker en vitaler. Bij de meeste vormen van yoga worden de houdingen relatief langzaam en (deels) statisch uitgevoerd. Daardoor kunnen ook mensen die wat minder fit of flexibel zijn yoga doen. Yoga heeft een positief effect op de geest; die wordt er rustiger van.

    Impuls voor de alvleesklier

    Er bestaan specifieke yogahoudingen die gericht zijn op de alvleesklier en zo de betacellen (die insuline aanmaken) schijnen te verjongen. Deze yogahoudingen richten zich op het gebied in de buik waar de alvleesklier zich bevindt, door deze aan te spannen en weer te ontspannen. Hierdoor zouden de organen in het buikgebied, waaronder de alvleesklier, vers bloed en zuurstof krijgen, waardoor de celvernieuwing een impuls krijgt.

    Yoga omvat naast lichaamshoudingen ook ademhalingsoefeningen, die stressverlagend werken. Hierdoor is er minder insuline nodig om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

    Yoga-onderzoek in India

    Uit een onderzoeksartikel, gepubliceerd in 2015 door Indiase wetenschappers, bleek dat bij deelnemers die dagelijks (voor het ontbijt) 45 minuten aan yoga deden, de bloedglucosewaarden zowel nuchter als na de maaltijd verbeteren.

    Aan het onderzoek deden 25 mannen met diabetes type 2 en 27 mannen zonder diabetes mee, allen tussen de 36 en 55 jaar oud. Bij de mensen met diabetes daalden de bloedglucosewaarden
    zo’n vijf procent na drie maanden tot tien procent na zes maanden.

    Ook bij mensen zonder diabetes daalden de bloedglucosewaarden, maar alleen na zes maanden. In de yogalessen in dit onderzoek besteedden ze 30 minuten aan lichaamshoudingen en 15 minuten aan meditatie- en ademhalingsoefeningen.

    Yoga helpt

    Yoga is een vorm van lichaamsbeweging die helpt bij het verbeteren van bloedglucosewaarden bij mensen met én zonder diabetes.

    Wil je het zelf ervaren?

    Op voluitlevenmetdiabetes.nl lees je meer over verschillende soorten yoga. Ook kun je er yoga- en pilatesvideo’s bekijken.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid