Word lid en maak het verschil
Word lid
‘Ik kreeg een ernstige hypo tijdens het autorijden, wat nu?’

‘Ik kreeg een ernstige hypo tijdens het autorijden, wat nu?’

We kregen een verontrust telefoontje van een van onze leden. Hij had tijdens het autorijden een ernstige hypo gehad. Nu hij was bekomen van de eerste schrik wilde hij uiteraard weten hoe het nu verder moest met zijn...

We kregen een verontrust telefoontje van een van onze leden. Hij had tijdens het autorijden een ernstige hypo gehad. Nu hij was bekomen van de eerste schrik wilde hij uiteraard weten hoe het nu verder moest met zijn rijbewijs.

Hoe lang mag ik niet rijden?

De meneer begreep dat hij -in het kader van de verkeersveiligheid- echt geduld moest hebben. Maar hoe lang dan en wat moest hij nu zelf verder doen? Diabetesvereniging Nederland heeft regelmatig contact met het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) over diverse onderwerpen. Soms zoeken we ook contact bij een individueel geval. Bij het voorbeeld van deze meneer was dat niet nodig.

De wet is duidelijk

De wetgeving en CBR-regels zijn hierover heel duidelijk. Na een ernstige hypo tijdens het autorijden wordt iemand 3 maanden niet-rijgeschikt bevonden. De medisch zorgverlener wordt door het CBR aangeraden om voor drie maanden een duidelijk negatief rij-advies af te geven. Als je niet-rijgeschikt bevonden bent, ben je ook niet verzekerd.

Wat gebeurt er na drie maanden?

Na drie maanden kan de aanvraag opnieuw ingediend worden, vergezeld van een nieuwe gezondheidsverklaring. Als de hypo’s na die drie maanden weer onder controle zijn, maakt de zorgverlener de afweging of het voor de patiënt weer veilig is om de weg op te gaan. Als de zorgverlener twijfelt, nemen ze soms contact op met de medische backoffice van het CBR. 

Meer weten over autorijden en diabetes:

Rijbewijs en het CBR
Nieuwsbericht december 2021: Hypo unawareness en rijgeschiktheid

Leden kunnen bij DVN terecht voor individuele belangenbehartiging. Loop je tegen een probleem aan, zoek dan contact, dan kijken we samen hoe dit probleem op te lossen is.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid