Word lid en maak het verschil
Word lid
Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness is het Engelse woord voor ‘opmerkzaamheid. Het is een oefening die je helpt om te concentreren op wat je ervaart en voelt. Het leert je meer in het ‘nu’ te leven.

  Wat is mindfulness?

  Mindfulness is het Engelse woord voor ‘opmerkzaamheid. Het is een oefening die je helpt om te concentreren op wat je ervaart en voelt. Hierbij probeer je je stress of zorgen los te laten. Het leert je meer in het ‘nu’ te leven.

  Mindfulness en diabetes

  Voor mensen met diabetes kan mindfulness een handig hulpmiddel zijn. Diabetes heb je elke dag, 24 uur lang. Daardoor kan het best stressvol zijn. Je leert je eigen patronen herkennen. Daardoor krijg je inzicht in hoe je reageert op (vervelende) dingen. En je leert hoe je rustiger hierop kunt reageren en hoe je meer van het leven kunt genieten.

  Minder stress

  Een van de grootste voordelen van mindfulness bij diabetes is dat je minder stress voelt. Stress kan namelijk de bloedglucose in de war sturen en het moeilijker maken om je diabetes onder controle te houden. Met mindfulness kun je beter herkennen wanneer ze gestrest bent en leer je daar gezonder mee omgaan.

  Kennismaken met mindfulness?

  Diabetesvereniging Nederland organiseert regelmatig proeflessen.

  Beter in balans

  Naast dat mindfulness helpt stress te verminderen, zorgt het er ook voor dat je emotioneel beter in balans komt. Diabetes kan namelijk een hoop emoties met zich meebrengen, zoals angst en frustratie. Je leert hoe je die emoties kunt erkennen en accepteren zonder er helemaal in vast te lopen.

  Goed voor jezelf zorgen

  Nog een pluspunt van mindfulness bij diabetes is, dat het je aanmoedigt om beter voor jezelf te zorgen. Door meer bewust te zijn van je lichaam, kun je bijvoorbeeld gezondere keuzes maken zoals gezonder eten of regelmatiger bewegen.

  Voor wie is mindfulness geschikt?

  Iedereen kan het doen. Heb je psychische klachten zoals stress, een burn-out, angsten of een eetstoornis? Dan kun je veel baat hebben bij mindfulness. Maar ook als je die klachten niet hebt, kan het fijn zijn even alle gedachten of zorgen opzij te zetten. Het helpt veel mensen stress te verminderen, emotioneel in balans te blijven en beter voor zichzelf te zorgen. En dat draagt allemaal bij aan een gezonder en gelukkiger leven, mét of zonder diabetes.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid