Mensen met diabetes, overgewicht en/of een hoge bloeddruk hebben een grotere kans (ongeveer 54%) om slaapproblemen te ontwikkelen. Bij een slaapstoornis slaap je ten minste 3 maanden, vaker dan 3 keer per week slecht.
Bespreek met je arts of behandelaar hoe je de slaapstoornis kunt aanpakken. Dat is belangrijk om de kans op ernstige complicaties te verkleinen.
Als je diabetes hebt, is een goede nachtrust belangrijk. Een slechte nacht (minder dan 6 uur slaap) zorgt voor verstoorde bloedsuikerwaarden. Slaap je regelmatig slecht, dan kunnen de verstoorde waarden schade veroorzaken aan bloedvaten en organen. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat een wisselend slaapritme of een slechte nachtrust een negatief effect heeft op je bloedsuiker. Je gevoeligheid voor insuline neemt af. Het is daardoor lastig om je bloedsuiker op peil te houden.
Regelmatig slecht slapen verhoogt het risico op obesitas en diabetes type 2. Heb je al diabetes type 2, dan heb je meer kans om een slaapstoornis te krijgen. Er zijn verschillende slaapstoornissen die bij diabetes geregeld voorkomen. Hierdoor kun je soms extreem moe zijn.
Ben je aanvullend verzekerd bij VGZ via het DVN-collectief? Dan kun je onder begeleiding van een slaapexpert werken aan je slaapproblemen. Vanuit je preventiebudget vergoedt VGZ de online slaaptherapie Somnio tot maximaal 4 consulten. Lees meer over deze slaaptherapie op de website van VGZ.
Hier, na een dag buiten werken, is mijn hoofd leeg. Ik slaap als een baby.
Erik
Naast slaapstoornissen zijn er natuurlijk nog veel andere oorzaken waardoor je minder goed slaapt. Bijvoorbeeld:
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.