Word lid en maak het verschil
Word lid
Slaapproblemen bij diabetes

Slaapproblemen bij diabetes

Mensen met diabetes, overgewicht en/of een hoge bloeddruk hebben een grotere kans (ongeveer 54%) om slaapproblemen te ontwikkelen. Bij een slaapstoornis slaap je ten minste 3 maanden, vaker dan 3 keer per week slecht. Bespreek met je arts...

  Mensen met diabetes, overgewicht en/of een hoge bloeddruk hebben een grotere kans (ongeveer 54%) om slaapproblemen te ontwikkelen. Bij een slaapstoornis slaap je ten minste 3 maanden, vaker dan 3 keer per week slecht.

  Bespreek met je arts of behandelaar hoe je de slaapstoornis kunt aanpakken. Dat is belangrijk om de kans op ernstige complicaties te verkleinen.

  Goede nachtrust

  Als je diabetes hebt, is een goede nachtrust belangrijk. Een slechte nacht (minder dan 6 uur slaap) zorgt voor verstoorde bloedsuikerwaarden. Slaap je regelmatig slecht, dan kunnen de verstoorde waarden schade veroorzaken aan bloedvaten en organen. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat een wisselend slaapritme of een slechte nachtrust een negatief effect heeft op je bloedsuiker. Je gevoeligheid voor insuline neemt af. Het is daardoor lastig om je bloedsuiker op peil te houden.

  Slaapstoornissen bij diabetes

  Regelmatig slecht slapen verhoogt het risico op obesitas en diabetes type 2. Heb je al diabetes type 2, dan heb je meer kans om een slaapstoornis te  krijgen. Er zijn verschillende slaapstoornissen die bij diabetes geregeld voorkomen. Hierdoor kun je soms extreem moe zijn.

  • Slapeloosheid (insomnia)
   Je wil wel slapen, maar het lukt niet. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

   • Sociale veranderingen
   • Hormonale veranderingen
   • Bijwerkingen van medicijnen
   • Verstoord dag- en nachtritme, bijvoorbeeld door onregelmatige diensten op het werk.
   • Rusteloze benen (RLS). Dit is een vervelend gevoel in je benen in de avond/nacht.
   • Periodieke bewegingen van ledematen (PLMS). Hierbij maken je benen (en soms ook armen) plotselinge heftige bewegingen tijdens de slaap. Je schrikt daar wakker van, waardoor je niet goed uitrust.
   • Pijnlijke neuropathie die vooral klachten geeft in de nacht en bij stilzitten.
   • Ook je slaapomgeving en je voorbereiding op het naar bed gaan, kunnen een rol spelen.
  • Slaapapneu
   Bij slaapapneu stop je korte tijd met ademhalen in je slaap. Hierdoor slaap je minder goed.

  Werken aan je slaapproblemen

  Ben je aanvullend verzekerd bij VGZ via het DVN-collectief? Dan kun je onder begeleiding van een slaapexpert werken aan je slaapproblemen. Vanuit je preventiebudget vergoedt VGZ de online slaaptherapie Somnio tot maximaal 4 consulten. Lees meer over deze slaaptherapie op de website van VGZ.

  Hier, na een dag buiten werken, is mijn hoofd leeg. Ik slaap als een baby.

  Erik

  Andere oorzaken van slecht slapen

  Naast slaapstoornissen zijn er natuurlijk nog veel andere oorzaken waardoor je minder goed slaapt. Bijvoorbeeld:

  • Nachtelijke hypo’s
   Ook tijdens je slaap kun je een hypo krijgen. Op het moment dat dat gebeurt, hoef je het niet door te hebben. Maar ’s morgens kun je het merken aan hoofdpijn, een lamlendig gevoel of een hoge bloedglucosewaarde. Die hoge bloedglucosewaarde komt doordat het lichaam een tegenreactie opzet door glucose van de organen weg te halen. Het is belangrijk om na een slechte nacht bij je ontbijt meer insuline toe te dienen. Zo verlaag je je verhoogde waarde.
   Nachtelijke hypo’s komen vooral voor bij diabetes type 1. Als je diabetes type 2 hebt, heb je weinig kans op een hypo tijdens je slaap. Lees meer over nachtelijke hypo’s.
  • Vaak moeten plassen
   Een probleem dat bij type 2 veel voorkomt, is ’s nachts vaak moeten plassen. Dit kan komen door een verhoogde bloedsuiker. Met een bloedglucosemeter weet je snel of dit de oorzaak is. Je kunt dan je behandeling aanpassen.
   Vaak ’s nachts moeten plassen kan ook komen door hartfalen. Denk je dat dit bij jou het geval is? Ga dan naar je huisarts.
  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid