Word lid en maak het verschil
Word lid
Waarom een PGO voor mensen met diabetes?

Waarom een PGO voor mensen met diabetes?

Diabetesvereniging Nederland is een groot voorstander van zelfmanagement en zelfbeschikking. We vinden dat jij je eigen gezondheidsgegevens moet kunnen inzien wanneer jij dat wilt. Op een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier zonder op verschillende portaals in te moeten loggen....

    Diabetesvereniging Nederland is een groot voorstander van zelfmanagement en zelfbeschikking. We vinden dat jij je eigen gezondheidsgegevens moet kunnen inzien wanneer jij dat wilt. Op een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier zonder op verschillende portaals in te moeten loggen. En dat je daarnaast zelf bepaalt wat je deelt met je zorgverleners. De PGO app gaat hierin voorzien. 

    Onderdeel van de PGO samenwerking

    De PGO-alliantie bestaat uit patiënten-, branche-, consumenten- en welzijnsorganisaties. De Patiëntenfederatie leidt de alliantie. Samen werken we aan de bekendheid van de PGO app en vertellen we over de voordelen ervan. 

    Een betrouwbaar en veilig PGO

    Een PGO app moet gebruikersvriendelijk zijn. Zodat jij er eenvoudig uit kunt halen wat je nodig bent. En dat zorgverleners er snel mee kunnen werken. Daarnaast is enorm belangrijk dat de gegevens veilig zijn opgeslagen. Daarom werken we in de PGO-alliantie aan met Medmij, het kwaliteitslabel voor PGO. 

    Het verschil zorgportaal en PGO

    De twee grootste verschillen zijn:

    • dat jij zelf je PGO beheert;
    • en dat in een PGO de gezondheidsgegevens van alle zorgaanbieders samenkomen.

    Jij bepaalt hoe het eruitziet, welke gegevens je erin zet en welke zorgverleners je toegang geeft. Jij zit dus aan het stuur. 

    Ervaring met de PGO

    Angela de Rooij-Peek is beleidsmedewerker belangenbehartiging bij Diabetesvereniging Nederland (DVN) en heeft al jaren diabetes type 2. In haar blog vertelt ze over de toegevoegde waarde van een PGO voor mensen met diabetes.

    “Ik kom alleen bij de huisarts, niet bij andere artsen. Dus wat kan een PGO voor mij nou toevoegen, dacht ik. Ik heb toch genoeg aan het huisartsenportaal. Daar kan ik mijn medicatie aanvragen en overleggen met de praktijkondersteuner. Meer zorgverlening heb ik niet nodig. Waarom is een PGO dan zo handig?

    Stel je belandt in het ziekenhuis. Je krijgt een aanrijding of een andere aandoening naast je diabetes. Dan krijg je wéér een inlog, deze keer voor het patiëntenportaal van het ziekenhuis. Ineens wordt het dan toch wel heel interessant om een PGO te hebben. Want dan heb je al je gezondheidsgegevens op één plek.

    Iemand met diabetes kan wel met
    27 zorgverleners te maken hebben

    En tegenwoordig heeft iedereen met bijvoorbeeld diabetes heel veel van die mooie nieuwe apps: een fitbit, glucosemeter, een continu glucosemeter…. En daarnaast heb je nog je vaccinatieboekje én een bloeddrukmeter thuis. Allemaal componenten die je in een PGO kunt stoppen en -zodra dat mogelijk is- deelt met je zorgverleners. Dan heb je alles op één plek. Weet je eigenlijk hoeveel zorgverleners om iemand heen staan met diabetes? Dat kunnen er -niet overdreven- 27 zijn. Dan kan een PGO je leven behoorlijk versimpelen.

    Zo vergeet ik nooit wat iemand onlangs zei tijdens een bijeenkomst: ‘Dankzij mijn PGO ben ik 3 kilo afgevallen’. ‘Hoe kan dat nou?’, zag ik de aanwezige zorgverleners denken in de zaal. De man had vanuit zijn PGO elke week contact met zijn diëtist. Hij voerde zijn gewicht in en kreeg een duimpje terug of een goed recept of een extra oefening om verder te gaan. Dat is mooi. Ik snapte precies wat hij bedoelde. Een PGO maakt contact met al je zorgverleners laagdrempelig en gemakkelijker.

    In de krant las ik dit weekend dat mensen langer thuis wonen en ook gelukkiger zijn als ze langer thuis kunnen blijven. Maar dan moet je wel een hele cirkel van zorgverleners om je heen bouwen. Voor de mantelzorger is het fijn om daar inzicht in te hebben. Ik zie dat bij mijn schoonmoeder. Haar dochter heeft moeite om alles bij te houden: hoe was het bij de cardioloog en de fysiotherapeut. Ze mist het overzicht. Met een PGO zou ze dat wel kunnen hebben.

    Ook voor zorgverleners is het efficiënter als de patiënt een PGO heeft. Nu moeten ze via de telefoon overleggen met andere zorgverleners. Maar ook veel zorgverleners moeten nog ontdekken wat een PGO is, wat je er mee kan en hoe het werkt. Want niet elke zorgverlener is digitaal vaardig. En zij zitten wel in de spreekkamer met de patiënt. Ook voor zorgverleners moeten er dus handreikingen komen. Want je zal maar zo’n mens als ik tegenover je krijgen als patiënt.”

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid