Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Waarom een PGO voor mensen met diabetes?

Bron: PGO.nl dd 13-07-'21

Angela de Rooij-Peek is beleidsmedewerker belangenbehartiging bij Diabetesvereniging Nederland (DVN) en heeft al jaren diabetes type 2. In haar blog vertelt ze over de toegevoegde waarde van een PGO voor mensen met diabetes. 

"Ik kom alleen bij de huisarts, niet bij andere artsen. Dus wat kan een PGO voor mij nou toevoegen, dacht ik. Ik heb toch genoeg aan het huisartsenportaal. Daar kan ik mijn medicatie aanvragen en overleggen met de praktijkondersteuner. Meer zorgverlening heb ik niet nodig. Waarom is een PGO dan zo handig? 

Arts-recept-medicijn_736x421

Stel je belandt in het ziekenhuis. Je krijgt een aanrijding of een andere aandoening naast je diabetes. Dan krijg je wéér een inlog, deze keer voor het patiëntenportaal van het ziekenhuis. Ineens wordt het dan toch wel heel interessant om een PGO te hebben. Want dan heb je al je gezondheidsgegevens op één plek.

Iemand met diabetes kan wel met
27 zorgverleners te maken hebben

En tegenwoordig heeft iedereen met bijvoorbeeld diabetes heel veel van die mooie nieuwe apps: een fitbit, glucosemeter, een continu glucosemeter…. En daarnaast heb je nog je vaccinatieboekje én een bloeddrukmeter thuis. Allemaal componenten die je in een PGO kunt stoppen en -zodra dat mogelijk is- deelt met je zorgverleners. Dan heb je alles op één plek. Weet je eigenlijk hoeveel zorgverleners om iemand heen staan met diabetes? Dat kunnen er -niet overdreven- 27 zijn. Dan kan een PGO je leven behoorlijk versimpelen. 

Zo vergeet ik nooit wat iemand onlangs zei tijdens een bijeenkomst: ‘Dankzij mijn PGO ben ik 3 kilo afgevallen’. ‘Hoe kan dat nou?’, zag ik de aanwezige zorgverleners denken in de zaal. De man had vanuit zijn PGO elke week contact met zijn diëtist. Hij voerde zijn gewicht in en kreeg een duimpje terug of een goed recept of een extra oefening om verder te gaan. Dat is mooi. Ik snapte precies wat hij bedoelde. Een PGO maakt contact met al je zorgverleners laagdrempelig en gemakkelijker.  

In de krant las ik dit weekend dat mensen langer thuis wonen en ook gelukkiger zijn als ze langer thuis kunnen blijven. Maar dan moet je wel een hele cirkel van zorgverleners om je heen bouwen. Voor de mantelzorger is het fijn om daar inzicht in te hebben. Ik zie dat bij mijn schoonmoeder. Haar dochter heeft moeite om alles bij te houden: hoe was het bij de cardioloog en de fysiotherapeut. Ze mist het overzicht. Met een PGO zou ze dat wel kunnen hebben.  

Ook voor zorgverleners is het efficiënter als de patiënt een PGO heeft. Nu moeten ze via de telefoon overleggen met andere zorgverleners. Maar ook veel zorgverleners moeten nog ontdekken wat een PGO is, wat je er mee kan en hoe het werkt. Want niet elke zorgverlener is digitaal vaardig. En zij zitten wel in de spreekkamer met de patiënt. Ook voor zorgverleners moeten er dus handreikingen komen. Want je zal maar zo’n mens als ik tegenover je krijgen als patiënt."

DVN is partner in de PGO-alliantie