Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Medicijnen bij diabetes type 1

Voor de behandeling van diabetes is het afhankelijk welke vorm van diabetes je hebt. Bij diabetes type 1 bestaat de behandeling uit insuline. Maar soms kunnen aanvullende medicijnen helpen.

Medicijnen insulinepen en sensor bij diabetes

Het is vooral de combinatie van regelmatig extra bewegen en gezond eten die blijvend effect heeft op je gezondheid. 

Insuline

Insuline is hét medicijn voor de behandeling van diabetes type 1. Je hebt dit nodig, omdat je lichaam het niet meer zelf aanmaakt. Welke soort insuline het beste voor jou werkt, of welke manier van toedienen het beste bij jou past, overleg je met je diabetesarts of -verpleegkundige.

Vragen over insulinepompen of een Hybrid Closed Loop systeem?

Nog niet iedereen krijgt de nieuwste technologie vergoed. Ben je geïnteresseerd in een pomp of een hybrid closed loop systeem voor nu of in de toekomst? Doe je voordeel met alle informatie die we voor je hebben verzameld.

Bekijk de HCL mogelijkheden Lees meer over de insulinepomp

Aanvullende medicijnen

In individuele gevallen kun je naast insuline, ook baat hebben bij andere medicijnen. Je behandelaar schrijft deze dan (samen met insuline) voor. Omdat deze medicijnen geen standaardbehandeling zijn, worden deze niet altijd vergoed.

Metformine

Metformine verhoogt de insulingevoeligheid.  Dit kan  ervoor zorgen dat je minder insuline nodig hebt.  Het effect van metformine bij diabetes type 1 verschilt echter erg tussen mensen. Een behandelaar schrijft metformine meestal alleen voor als iemand ook het metabool syndroom heeft. Per individu bekijkt een behandelaar of het meerwaarde heeft, om naast de insuline ook metformine voor te schrijven.

diabetes.nl

Lees ook over de behandeling van diabetes type 1 op diabetes.nl

Naar diabetes.nl

SGLT-2-remmers

SGLT-2-remmers verlagen de glucose in je bloed. Ze zorgen er namelijk voor dat je glucose uitplast, als je bloedglucosewaarde te hoog is. Hierdoor daalt deze. Daarnaast kunnen deze medicijnen ervoor zorgen dat je afvalt en je een lagere bloeddruk krijgt.

Je behandelaar zal deze medicijnen alleen voorschrijven als er geen andere behandelmogelijkheden zijn, zoals bij:

  • Een zeer slecht ingestelde diabetes
  • Vaak voorkomende, ernstige hypo’s 
  • Hartfalen (op advies van, of na afstemming met de cardioloog).

SGLT-2-remmers zijn niet voor iedereen geschikt. Ze verhogen namelijk het risico  op een ketoacidose.

Ik post gerust een foto van mezelf dat ik aan het spuiten ben. De meeste mensen vinden dat stoer, ik vind dat gewoon. 

Roxanne, 23 jaar


Overige medicijnen

Sommige medicijnen die je bloeddruk verlagen, kunnen ook een gunstig effect hebben op diabetes type 1. Bijvoorbeeld verapamil of methyldopa. Naast dat ze bloeddrukverlagend zijn, lijken ze ook de cellen die insuline aanmaken te ‘beschermen’. Hierdoor hebben mensen die pas diabetes type 1 hebben, minder insuline nodig. Verder onderzoek naar deze medicijnen loopt nog.

Meer informatie over aanvullende medicijnen vind je ook in het webinar 'Verschillen binnen diabetes type 1' (vanaf 1.12.40 uur)

Samen staan we sterk

Samen staan we sterk

Wij zetten ons voluit in voor goede zorg en een energiek leven met diabetes. Dit bereiken we niet alleen. Alleen samen staan we sterk. Sluit je aan en word ook lid!

Word lid

Deel je mening in het DVN PanelWant diabetes heb je niet alleen.
AANMELDEN VOOR DVN PANEL