Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

Een insulinepomp

Als je minimaal 4x daags insuline gebruikt, kan een insulinepomp een uitkomst zijn. Een pomp geeft voortdurend kleine hoeveelheden insuline af en bij maaltijden of correcties kan je ook grotere hoeveelheden toedienen.
Je bloedglucosewaarde blijft daardoor vaak stabieler dan bij insuline spuiten. Of het iets voor jou is, verschilt van persoon tot persoon.

Een insulinepomp is een klein apparaatje dat met een slangetje vast zit aan je lichaam. Via het slangetje en een dunne kunststof katheter onder de huid van je buik geeft hij steeds een beetje (kortwerkende) insuline af. Voor een maaltijd laat je de pomp extra insuline afgeven: een bolus. De pomp onthoudt hoeveel insuline is afgegeven, zodat je dit achteraf kunt terugzien.

(Hybrid) Closed Loop systemen

Sinds 2021 zijn er verschillende (Hybrid) Closed Loop systemen (HCL) verkrijgbaar in Nederland. 
Deze HCL's bestaan uit een insulinepomp, een sensor en een aansturend algoritme. De HCL zal veel meer automatisch insuline toedienen, o.a. op basis van de sensorwaarde. Dit zorgt voor de meeste mensen voor betere glucosewaarden en vooral veel kwaliteit van leven. 

Met de komst van HCL's is de verwachting dat losse insulinepompen steeds minder ingezet gaan worden. Ga je een nieuwe insulinepomp kiezen? Overweeg dan of deze over HCL mogelijkheden beschikt. 

Ga voor meer informatie over HCL naar onze pagina over Hybrid Closed Loop systemen.

Draadloze insulinepomp

Een insulinepomp kan ook draadloos zijn. Deze zit direct op de huid en er is geen aparte infuusset met slangetje nodig. 

Is een pomp wat voor mij?

Voor veel mensen met diabetes type 1 is de insulinepomp een uitkomst. Ook voor sommige mensen met diabetes type 2. Door de volledig over de dag in te stellen afgifte van insuline blijft je bloedsuikerspiegel vaak stabieler dan wanneer je insuline spuit. Maar sommige mensen vinden het vervelend om afhankelijk te zijn van een apparaatje of kunnen er niet mee omgaan. Overleg met je behandelaar of een pomp voor jou een optie is. De Consultkaart (pdf van Patiëntenfederatie Nederland) kan je helpen de keuze tussen een pen en pomp te bespreken.

Voordelen pomp

 • Stabielere bloedglucosewaarden (extra handig voor bijvoorbeeld kinderen of als je zwanger bent of wilt worden).
 • Minder hypo’s.
 • Door de kortwerkende insuline kun je makkelijker inspelen op meer beweging of extra eten.
 • Meestal verbetert je HbA1c.
 • Je hoeft niet meer te spuiten (bijvoorbeeld kinderen vinden spuiten vaak vervelend).

Met een pomp heb je minder pieken en dalen en meer kwaliteit van leven 

Nadelen pomp

 • De pomp kan zichtbaar zijn voor anderen.
 • Je moet hem altijd bij je hebben, ook ’s nachts.
 • Je moet hem loskoppelen tijdens het douchen of zwemmen.
 • Bij sommige sporten kun je de pomp niet gebruiken (bijvoorbeeld diepzeeduiken).
 • Je moet alert blijven dat de pomp goed werkt. Meet je een hoge waarde, controleer dan of het slangetje en de canule goed zitten en niet stuk zijn.

Hoe kies ik een pomp?

Bedenk welke eigenschappen jij belangrijk vindt. Wil je een lichte pomp? Waterdicht? Vind je een bolusalarm belangrijk? Heb je kleine hoeveelheden insuline nodig of wil je de pomp kunnen koppelen aan de continuglucosemeter? Bepaal zo welke bij je past.

Bekijk het overzicht met insulinepompen die nu op de markt zijn.

Starten met de pomp

Overleg met je behandelaar als je een pomp wilt gaan gebruiken. Samen bespreek je wat je met de pomp wilt bereiken (bijvoorbeeld minder hypo’s of betere waarden) en hoe je dat gaat aanpakken. De pomp biedt meer functies dan een pen. Je behandelaar zal van je vragen om deze te begrijpen en ook te gaan benutten om je doel te behalen. Vervolgens vraagt de arts de pomp aan bij de leverancier. Die doet de technische instructie, het instellen van de pomp gebeurt samen met je zorgverlener.

Vergoeding

De leverancier van je insulinepomp vraagt bij je zorgverzekeraar een machtiging aan voor het gebruik ervan. Een insulinepomp wordt in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekeraar.

Goed verzekerd via DVN

Sluit je insulinepompverzekering af via DVN en krijg ledenkorting en een betere dekking.

Bekijk de verzekering
Bestel je diabeteshulpmiddelen

Bestel je diabeteshulpmiddelen

Op zoek naar nieuwe glucosestrips, ampullen of een koeltasje? Je vindt ze bij DVN winkel. Leden van DVN krijgen 10% korting en sparen punten bij Puntenplein!

Bestel nu

Praat met anderen over diabeteswant diabetes heb je niet alleen