Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Biosimilar; originele en vergelijkbare insuline

Start je met een biosimilar-insuline of stap je over van een originele, biologische insuline op een vergelijkbaar medicijn? Lees je dan in over het hoe, wat en waarom van biosimilars.

Als je insuline gebruikt heb je meestal keuze uit diverse soorten. Deze insulines zijn meestal biologische geneesmiddelen, zogenaamde biologicals. De werkzame stof hiervan wordt gemaakt door een levend organisme. Bijvoorbeeld een gekweekte bacterie.

Wat zijn biosimilars?

Als zo’n biologische insuline een aantal jaren op de markt is, mogen andere fabrikanten dit namaken. Deze ‘soortgelijke’ (Engels: similar) insuline noemen we een ‘biosimilar-insuline’. Biosimilars zijn dus vergelijkbare, biologische medicijnen.

Waarom komen biosimilars op de markt?

De werking en veiligheid van biosimilars komen overeen met het originele biologische medicijn. Biosimilars zijn meestal goedkoper doordat het ontwikkeltraject korter is en de eisen voor onderzoek voor bewijs van werkzaamheid en veiligheid minder uitgebreid hoeft te zijn. Dit komt omdat de werkzame stof al uitgebreid is onderzocht. Ze helpen dus de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Zorgverzekeraars vinden daarom biosimilars een hele interessante ontwikkeling.

Wat is het voordeel van biosimilars?

Biosimilars hebben een lagere prijs dan de originele medicijnen. Valt de insuline onder je (verplicht) eigen risico en gebruik je, bijvoorbeeld als je diabetes type 2 hebt en onder behandeling bent bij de huisarts, je eigen risico niet volledig? Dan kun je mogelijk financieel voordeel hebben van een goedkoper medicijn. Dat kan ook gelden als je zorgverzekeraar de biosimilar-insuline als voorkeursmedicijn niet ten koste van het eigen risico laat vallen. De meeste insuline gebruikers komen echter jaarlijks ruim boven het eigen risico uit. Persoonlijk heb je dan niet direct profijt van een medicijn dat een lagere kostprijs heeft. De betaalbaarheid van de zorg in het algemeen is het voornaamste voordeel waar ook jij baat bij hebt.

Wat zijn de nadelen van biosimilars?

  • Wisseling van medicatie kan ongemakkelijk zijn: als je (vaak) moet wisselen van geneesmiddel is dat vervelend. Je weet niet wat je precies kunt verwachten van de (bij)werking, het materiaal heeft een ander uiterlijk (doosje, insulinepen, e.d.), of de pen moet anders gebruikt worden.
  • Biosimilars zijn nieuw: daardoor is er een kleine kans dat mogelijk nog niet alle bijwerkingen van het middel bekend. Dat heeft tijd nodig. Originele insulines zijn langer op de markt waardoor alle effecten bekend zijn. Stap je over op een andere insuline (een biosimilar of een originele insuline) dan moet de voorschrijver altijd controleren of er ongewenste effecten optreden.

Wat zijn de risico’s van het gebruik van een biosimilar?

Een arts mag een biosimilar alleen voorschrijven als de werking en de veiligheid overeenkomen met het origineel. Voordat een biosimilar op de markt komt, wordt in Europa uitgebreid onderzocht wat de mogelijke verschillen met het originele, biologische medicijn zijn en of die verschillen de werking en veiligheid beïnvloeden.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vindt dat biosimilars veilig genoegd zijn zodat nieuwe insulinegebruikers zonder meer met een biosimilar behandeld kunnen worden. Gebruikers van het origineel kunnen alleen overgezet worden op een biosimilar als de arts zorgvuldig de effecten in de gaten houdt. Als een biosimilar op de markt komt houden het CBG en het Europees Medicijn Agentschap (EMA) ze goed in de gaten. Bijvoorbeeld door meldingen van bijwerkingen te boordelen.

Daarnaast voert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) inspecties uit in de fabrieken waar zowel de originele als de biosimilars worden gemaakt. Is er iets mis? Dan wordt er meteen actie ondernomen.

Tot slot is er, om ervoor te zorgen dat gebruikers van een origineel, biologisch medicijn veilig overstappen op een biosimilar, een speciaal stappenplan beschikbaar. Jouw behandelaar weet hierdoor hoe hij of zij jouw overstap zorgvuldig met je kan bespreken, uitvoeren en volgen of het allemaal goed verloopt.

Welke biosimilars zijn er voor diabetesmedicijnen?

Biologische medicijnen worden vaak als injectie of via een infuus gegeven. Op dit moment is er alleen een biosimilar van insuline op de markt voor insuline glargine (Lantus: fabrikant Sanofi). De biosimilar van dit medicijn heet Abasaglar (fabrikant Lily). In 2020 komt de biosimilar van Humalog (fabrikant Lilly) op de markt onder de naam Sanofi Lispro (fabrikant Sanofi).

Hoe weet ik of mijn insuline een biosimilar is of het originele biologische medicijn?

Deze vraag kan alleen je arts, praktijkondersteuner, diabetesverpleegkundige en/of apotheker beantwoorden. Zij zijn bekend met de naam van de werkzame stof en weten onder welke merknamen het verkrijgbaar is.

Mag ik zomaar overgezet worden op een biosimilar-insuline?

Als insulinegebruiker mag je niet zomaar worden overgezet op een ander medicijn. Gebruik je een medicijn waarvoor een biosimilar op de markt komt (zoals Abasaglar-insuline als vergelijkbaar medicijn voor Lantus)? Dan zal je arts dit zorgvuldig met je bespreken en je begeleiden volgens afspraken die hierover gemaakt zijn in het stappenplan. Het kan wel zo zijn dat je zelf moet betalen als je een ander medicijn wilt gebruiken dan het medicijn waaraan je zorgverzekeraar de voorkeur geeft. Het het zogenaamde preferente medicijn. Dit laatste is op de huidige insuline glargine nog niet van toepassing.

Word lid

Word lid

Krijg persoonlijk advies en hulp om voluit te leven met je diabetes.

Aanmelden

Met anderen praten over medicijnenwant diabetes heb je niet alleen