Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Wat is een goede bloedglucosemeter?

Een goede bloedglucosemeter is van levensbelang voor mensen met diabetes. Want door te meten, kun je je waarden in de gaten houden. Zo kun je complicaties voorkomen of uitstellen. Hoe kies je een meter en hoe weet je of hij goed is?

Een bloedglucosemeter is een apparaatje dat meet hoeveel glucose er in je bloed zit: je bloedglucosewaarde. Je prikt wat bloed en dat breng je aan op een meetstripje, dat in de bloedglucosemeter zit. Na een paar tellen zie je de uitslag op het schermpje.

Hoe krijg ik een bloedglucosemeter?

Iedereen die insuline gebruikt komt in aanmerking voor een bloedglucosemeter. Jij bepaalt samen met je behandelaar welke meter het beste bij jou past. En dus niet de leverancier, zorgverzekeraar of apotheek.

Er zijn veel soorten meters op de markt. De verschillen zitten in bijvoorbeeld de grootte van het afleesscherm, het geheugen en de soort teststrips die erbij horen. Kortom: het kiezen van een bloedglucosemeter is maatwerk.

Gelukkig is daar een handig middel voor om je te helpen: de online Keuzehulp Bloedglucosemeters. Op basis van jouw persoonlijke situatie bepaal je samen met je behandelaar heel eenvoudig welke bloedglucosemeter het best bij jou past.

Alle bloedglucosemeters die in de keuzehulp staan, voldoen aan de Kwaliteitsstandaard Diabeteshulpmiddelen. DVN heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de Keuzehulp Bloedglucosemeters en de bindende kwaliteitsafspraken voor deze bloedglucosemeters.

Vergoeding teststrips

Bij een bloedglucosemeter horen teststrips. Heb je diabetes type 2, dan krijg je deze alleen bij insulinegebruik vergoed. Heb je diabetes type 1, dan is het aantal teststrips dat maximaal standaard vergoed wordt voor jou misschien niet voldoende. Bespreek dat met je behandelaar. Die kan bij de leverancier of apotheek aangeven dat je meer teststrips nodig hebt en waarom. Je zorgverzekeraar is verplicht je passende zorg te (laten) bieden, waarbij de verzekeraar zelf mag bepalen wat ‘passend’ is.

Bestel je diabeteshulpmiddelen

Bestel je diabeteshulpmiddelen

Op zoek naar nieuwe glucosestrips, ampullen of een koeltasje? Je vindt ze bij DVN winkel. Leden van DVN krijgen 10% korting en sparen punten bij Puntenplein!

Bestel nu

Praat met anderen over diabeteswant diabetes heb je niet alleen