Hoe kies je een goede bloedglucosemeter?

Een goede bloedglucosemeter is van levensbelang voor mensen met diabetes. Want door te meten, kun je je waarden in de gaten houden. Zo kun je complicaties voorkomen of uitstellen. Hoe kies je een meter en hoe weet je of hij goed is?

Dat is een apparaatje dat meet hoeveel glucose er in je bloed zit: je bloedglucosewaarde. Je prikt wat bloed en dat breng je aan op een meetstripje, dat in de meter zit. Na een paar tellen zie je de uitslag op het schermpje.

Contact

Word lid, doneer of zet je in voor een beter leven met diabetes.

Wie bepaalt welke glucosemeter ik krijg?

Jij bepaalt samen met je behandelaar welke meter het beste bij jou past. En dus niet de leverancier, zorgverzekeraar of apotheek. Dat gaat nog wel eens mis. Daarom vragen wij al lange tijd aandacht voor voldoende keuzevrijheid in meters.

Hoe kies ik een bloedglucosemeter?

Er zijn veel soorten meters op de markt. De verschillen zitten in bijvoorbeeld de grootte van het afleesscherm, het geheugen en de soort teststrips die erbij horen. Kortom: het kiezen van een meter is maatwerk. Maar nauwkeurigheid is voor iedereen van belang. Gelukkig zijn daar kwaliteitseisen voor.


Vanaf 2018 zijn er landelijke kwaliteitseisen voor meters


Wat is een goede bloedglucosemeter?

Vanaf 2018 gelden er landelijke kwaliteitseisen. Die garanderen dat bloedglucosemeters aan de hoogste normen voldoen. Tot die tijd let je op de kwaliteitseisen van ISO 15197:2013 én de eisen van het TÜV Rheinland Nederland Testprotocol (vroeger het TNO-keurmerk). Als je meter aan beide eisen voldoet, kun je erop vertrouwen dat je een goede meter hebt. Kijk of jouw meter in het actuele overzicht staat van meters met het TÜV Rheinland Nederland keurmerk. Staat jouw meter niet op deze lijst? Bespreek dit met je behandelaar.

Wat is het TÜV Rheinland Nederland keurmerk?

Meters met dit keurmerk zijn getest in een gespecialiseerd, onafhankelijk laboratorium. Ze zijn beoordeeld op onder andere meetnauwkeurigheid, betrouwbaarheid, robuustheid en ergonomie. Jaarlijks wordt er met de teststrips die er op de markt zijn een herkeuring gedaan.

Vergoeding teststrips

Bij een meter horen teststrips. Heb je diabetes type 2, dan krijg je deze alleen bij insulinegebruik vergoed. Heb je diabetes type 1, dan is het aantal teststrips dat maximaal standaard vergoed wordt voor jou misschien niet voldoende. Bespreek dat met je behandelaar. Die kan bij de leverancier of apotheek aangeven dat je meer teststrips nodig hebt en waarom. Je zorgverzekeraar is verplicht je passende zorg te (laten) bieden, waarbij de verzekeraar zelf mag bepalen wat ‘passend’ is.

Help jij ons?

Help jij ons?

Word lid, doneer of zet je in voor een beter leven met diabetes.
Met anderen praten over diabetes want diabetes heb je niet alleen

Lees ook

Kwaliteit en keuzevrijheid

Kwaliteit en keuzevrijheid

Een goede bloedglucosemeter is van levensbelang voor mensen met diabetes. Lees meer over meters.

Hoe meet je?

Hoe meet je?

Hoe kun je zelf je bloedglucosewaarde meten en wat heb je daarvoor nodig?

Sensoren

Sensoren

Continu weten hoe het staat met je bloedglucosewaarde, het kan. Lees alles over sensoren en innovatieve manieren van meten.