Word lid en maak het verschil
Word lid
Vergoeding van glucosesensoren

Vergoeding van glucosesensoren

Als je goed binnen de Time in Range kunt blijven, zorgt dat direct voor een betere gezondheid. En op de lange termijn heb je minder kans op complicaties. Maar om je Time in Range te kunnen volgen, heb je een glucosesensor nodig. En die wordt helaas niet voor iedereen vergoed.

    Waarom is een glucosesensor belangrijk?

    Als je goed binnen de Time in Range kunt blijven, zorgt dat direct voor een betere gezondheid. En op de lange termijn heb je minder kans op complicaties. Het maakt daarvoor niet uit of je diabetes type 1, diabetes type 2 of een van de andere typen diabetes hebt. Maar om je Time in Range te kunnen volgen, heb je een glucosesensor nodig. En die wordt helaas niet voor iedereen vergoed.

    Video over vergoeding van glucosesensoren

    Ties Obers, belangenbehartiger bij Diabetesvereniging Nederland, vertelt in deze video over Time in Range en de vergoeding van glucosesensoren.

    Heb je hierover vragen of ben je lid en heb je hulp nodig van onze belangenbehartigers?
    Neem dan contact op.

    Tekst uit de video

    ‘In deze video gaan we het hebben over Time in Range en de vergoeding van diabetes technologie. Om je Time in Range over een bepaalde periode te bepalen heb je een glucosesensor nodig. Vervolgens kun je een betere Time in Range makkelijker behalen met behulp van technologie zoals een Hybrid Closed Loop systeem.

    Om een glucosesensor vergoed te krijgen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ten eerste moet je vallen onder bepaalde indicatie. Een indicatie is omschrijving van een groep met een bepaalde medische achtergrond. Zoals mensen met diabetes type 1 of zwangere vrouwen met diabetes type 2. Voldoe je niet aan een indicatie, dan krijg je de betreffende technologie in principe ook niet vergoed. Voldoe je aan de indicatie dan moet je ook nog voldoen aan bepaalde randvoorwaarden om iets daadwerkelijk vergoed te krijgen. Denk daarbij aan voldoende kennis en voldoende motivatie.

    Het is dus mogelijk dat je wel aan de indicatie voorwaarde voldoet, maar iets alsnog niet vergoed krijgt. Een basis glucosesensor wordt op dit moment vergoed voor de volgende indicatiegroepen: alle mensen met diabetes type 1, mensen met diabetes type 2 die 4 keer per dag insuline spuiten, vrouwen met diabetes type 2 die zwanger willen worden of zwanger zijn die wel insuline gebruiken maar niet 4 maal daags.

    Bepaalde glucosesensoren vallen onder de groep rtCGM. Deze hebben scherpere indicatie groepen namelijk: alle kinderen met diabetes type 1, volwassenen met diabetes type 1 met een blijvend hoog HbA1c boven de 64 of met herhaalde ernstige hypo’s dus bewusteloosheid of die ongevoelig zijn voor hypoglykemie waar te nemen dus hypo unawareness. Daarnaast alle vrouwen met diabetes met een zwangerschapswens of die zwanger zijn ongeacht type of de medicatie.

    De technologie waarvan bewezen is dat het voor het hoogste procent Time in Range zorgt zijn de zogenoemde Hybrid Closed Loop systemen. Dit zijn systemen die bestaan uit een insulinepomp, een sensor en een algoritme die alles samen brengt. Om een Hybrid Closed Loop systeem te gebruiken moet je op dit moment vallen onder de indicatie voor rtCGM. Ook moet je in aanmerking komen voor een insulinepomp.

    De indicatiecriteria daarvoor zijn heel anders beschreven, bijvoorbeeld grote fluctuaties in glucosewaarde, dawn fenomeen, nachtelijke hypoglycemie en variabel dagelijks leefpatroon niet te managen met insuline spuiten. Ook bij de insulinepomp moet je voldoen aan randvoorwaarden, zoals kennis van koolhydraten tellen.

    Steun ons met een regelmatige gift

    Jong en oud met diabetes steunen? Help met een regelmatige gift. Met jouw hulp komen we op voor alle mensen met diabetes.

    Dochter bij vader op schoot. Vader leest voor.

    Veel mensen die wel een insulinepomp hebben, maar geen rtCGM besluiten om niet te wachten op alle regelgeving en bouwen op basis van Open Source software een Hybrid Closed Loop systeem. Het loont vaak de moeite om je daarin te verdiepen. Val je buiten de criteria voor alle eerder genoemde technologie op uitzonderingsbasis kan je een bijzondere aanvraag indienen bij je zorgverzekeraar. Dit wordt echter niet vaak toegekend. Uiteraard kun je ook besluiten om de technologie zelf aan te schaffen. Dit kan je vervolgens aftrekken van je inkomstenbelasting.

    Diabetesvereniging Nederland vindt dat de vergoedingen voor diabetestechnologie op dit moment te beperkt zijn. Het liefste zouden we zien dat mensen met diabetes in de spreekkamer samen beslissen welke technologie passend is. Wij zetten ons er dagelijks voor in om dit ook bij beleidsmakers van zorgverzekeraars, overheden, Tweede Kamer en dergelijke duidelijk te maken.’

    Ook diabetes.nl

    Zoveel mogelijk betrouwbare en onafhankelijke informatie verzamelen op een centrale plek waar mensen met diabetes ook in contact komen met elkaar en kunnen praten over diabetes. Dat is diabetes.nl. Samen met partners Stichting DON, JDRF Nederland, Diabetes Fonds en Bas van de Goor Foundation startten wij in 2023 met dit platform vol diabetes informatie.

    Hand van man die op tafel ligt. Wordt vastgehouden door hand van vrouw.
    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid