Zenuwschade bij diabetes
Diabetes kan je zenuwen beschadigen. Zenuwschade kan op verschillende plaatsen in je lichaam ontstaan. Artsen noemen zenuwschade ook wel neuropathie. Iets minder dan de helft van alle mensen met diabetes krijgt met zenuwschade te maken.
.png)
Wat doen je zenuwen?
Je zenuwen sturen signalen van je hersenen naar je spieren en organen en weer terug. Zo kun je je spieren gebruiken. En je kunt warmte, kou en pijn voelen. Een beschadigde zenuw kan signalen niet meer goed doorgeven.
Oorzaak zenuwschade
Het is niet helemaal bekend hoe zenuwschade bij diabetes ontstaat. Wel weten we dat hoge bloedglucosewaarden invloed hebben. Hoe minder dalen en pieken je in je bloedglucosewaarden hebt, hoe minder snel je zenuwen beschadigd raken.
Wat ook invloed heeft is: roken, alcohol drinken, verzadigd vet eten, overgewicht en te weinig bewegen.
Hoe herken je zenuwschade?
Als je zenuwschade hebt, kun je last hebben van:
- Stekende of brandende pijn in je benen
- Tintelende handen en/of voeten
- Kramp in handen, voeten en/of benen
- Krachtsverlies in benen en/of armen, moeilijk lopen
- Minder gevoel ik voeten en handen (het voelen van warmte, kou en pijn)
- Slapende handen en/of voeten
Je hebt deze klachten dan aan beide kanten van je lichaam.
Andere klachten zijn:
- Extreem zweten of helemaal niet zweten
- Ongewild urineverlies of moeite hebben met plassen
- Diarree of juist verstopping
- Misselijkheid, een vol gevoel
- Hartritmestoornissen
- Dubbelzien
- Erectiestoornissen of een droge vagina
- Duizeligheid
- Het gevoel op je huid van kleding of een dekbed heel onprettig vinden
Het lastige van al deze klachten is dat ze ook andere oorzaken kunnen hebben.
Verschillende soorten zenuwschade
Er zijn verschillende soorten zenuwschade:
- Mononeuropathie: schade aan één zenuw.
- Polyneuropathie: schade aan meerdere zenuwen.
- Autonome neuropathie: schade aan ‘autonome zenuwen’. Dit zijn zenuwen die van en naar je organen lopen. Bijvoorbeeld je maag, darmen , blaas, hart, bloedvaten en huid.
Meer soorten zenuwschade vind je in ons E-book zenuwschade.
Zenuwschade en voetzorg
Meestal begint zenuwschade met minder gevoel in je voeten. Het lijkt alsof je op watten loopt. Dat is niet prettig, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Je kunt op een steentje of een scherp voorwerp stappen en niet doorhebben dat je een wondje hebt. Wondjes op of onder je voeten ontsteken sneller. En ze gaan moeilijker dicht dan op andere plekken van het lichaam. Het is dus belangrijk om goed voor je voeten te zorgen.
Heb je zenuwschade aan je voeten? Controleer dan elke avond en ochtend je voeten op wondjes of slechte plekken. Lees meer over voetzorg.
Lees meer over voetzorg.
Je loopt heel gemakkelijk door met een klein wondje. En dat kan grote gevolgen hebben.
Thijs
Maagverlamming door zenuwschade
In de wand van de maag zitten spieren. Die zorgen voor het samenknijpen van eten. Zenuwen sturen de spieren in de maagwand aan. Bij zenuwschade kan er een maagverlamming ontstaan. Het eten gaat dan te langzaam van de maag naar de darmen. Soms krijg je last van pijn, misselijkheid, een opgezette buik of brandend maagzuur. Mensen met diabetes die zenuwschade hebben, kunnen dus ook last hebben of krijgen van hun maag.
Een maagverlamming kan er ook voor zorgen dat insuline al gaat werken als er nog geen voedsel in de darmen zit. De bloedsuiker kan dan te snel en te veel zakken. Spreek daarom met je behandelaar af op welk moment je insuline spuit.
Maagverlamming wordt door zorgprofessionals gastroparese genoemd.
Hoe voorkom je zenuwschade?
Bij diabetes is zenuwschade heel moeilijk te voorkomen. Je kunt de schade soms wel vertragen of ervoor zorgen dat het niet erger wordt. Dit doe je door je bloedglucosewaarden stabiel te houden. Hoe minder dalen en pieken je bloedglucose heeft, hoe minder snel je zenuwen beschadigd raken.