Infecties bij diabetes
Als je diabetes hebt, heb je meer kans op infecties. Waarschijnlijk spelen hoge bloedglucosewaarden hierbij een rol. Bij een infectie dringt een micro-organisme je lichaam binnen en vermenigvuldigt zich. Dit kan een bacterie, virus of schimmel zijn.
Als je lichaam hierop reageert, heet dat een ontsteking. Een ontsteking kan op veel plaatsen voorkomen, zoals in je mond, op je huid of in je organen. Lees welke infecties er zijn en hoe je ze kunt voorkomen.
Infecties maken je minder gevoelig voor insuline. Je diabetes kan dus ontregeld raken door infecties. Zorg dat je infecties voorkomt.
Soorten infecties
Als je diabetes hebt, heb je meer kans op de volgende infecties:
Steenpuisten
Een steenpuist is een ontstoken haarzakje. De veroorzaker is een bacterie. Je herkent een steenpuist aan een rode, harde en pijnlijke plek in de huid. Vaak ontstaan ze in de oksels, tussen de billen of in de liezen. In een paar dagen rijpt de steenpuist. Daarna barst hij open.
Candida albicans
Candida albicans is een gist die van nature voorkomt in de darmen en de schaamstreek. Het veroorzaakt normaal gesproken geen klachten. Maar bij hoge bloedsuikerwaarden kan de gist zich snel vermenigvuldigen. Dit kan flinke jeuk veroorzaken in en rond de anus, de vagina of de penis. Ook kun je er last van hebben in je mond en in lichaamsplooien. Bijvoorbeeld onder de borsten en in de liezen.
Infecties aan luchtwegen
Heb je langer dan twee dagen koorts? Of hoest je en ben je daarbij benauwd? Misschien heb je een infectie van de onderste luchtwegen. Ga met deze klachten naar de huisarts.
Infecties aan urinewegen
Pijn in de onderbuik? Steeds het gevoel hebben dat je moet plassen? Een branderig gevoel hebben bij het plassen? Jeuk en stinkende of troebele urine? Dit zijn symptomen van een urineweginfectie. Neem contact op met je huisarts om je urine te laten controleren.