Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Keuringen voor je rijbewijs bij diabetes

Bij het aanvragen en verlengen van je rijbewijs heb je de hulp van een arts of diabetesverpleegkundige nodig.pexels-ksenia-chernaya-5752287

Bij de aanvraag of verlenging van je rijbewijs moet je bijvoorbeeld het Diabetesformulier in laten vullen. Dat mag je door je eigen arts laten doen of door je diabetesverpleegkundige als die hiervoor bevoegd is.

Wil het CBR dat je medisch beoordeeld wordt? Dan mag dat in sommige gevallen niet door je eigen arts. Het CBR geeft dit dan aan.

Een keuring door de oogarts

Oogklachten komen veel voor bij diabetes. Daarom wil het CBR dat iedereen met diabetes vanaf het moment van diagnose, iedere 10 jaar beoordeeld wordt door de oogarts. Soms zelfs vaker als:

  • Je een groot rijbewijs hebt en medicijnen gebruikt die hypo’s kunnen veroorzaken. 
  • Je een progressieve oogziekte hebt, zoals retinopathie, glaucoom of maculadegeneratie. Is je oogziekte met laser behandeld, dan is een uitgebreid oogonderzoek niet altijd meer nodig. Neem in dit geval contact op met het CBR voor overleg.

Mag je zelf een oogarts kiezen?

In de meeste gevallen mag je zelf een oogarts kiezen. Dat mag ook je eigen oogarts zijn. In twee gevallen wijst het CBR een oogarts aan die je ogen beoordeelt. Dat is bij een herkeuring of als de politie een melding over je heeft gedaan bij het CBR. Bijvoorbeeld bij onveilig rijgedrag. 

Waarop moeten je ogen beoordeeld worden?

Veel mensen met diabetes laten ieder jaar hun ogen controleren. Zo’n controle is anders dan de beoordeling die het CBR wil. Zij willen ook dat je gezichtsscherpte en gezichtsveld bekeken worden. Dus hoe goed je kunt zien en hoe breed het beeld is dat je kunt zien. Deze twee dingen worden niet bekeken bij de jaarlijkse standaard oogcontrole door je oogarts. Deze oogcontrole is daarom niet genoeg voor het CBR.

Is het zicht in één van jouw ogen slecht, dan wordt je rijbewijs niet verlengd. Dat geldt voor iedereen, ook als je geen diabetes hebt. Ons advies is dan: wacht af tot je zicht volledig is hersteld en vraag dan pas opnieuw een beoordeling aan.

Zo voorkom je twee oogcontroles

Ons advies: vraag in het jaar dat je jouw rijbewijs moet verlengen aan je oogarts om ook het onderzoek van het CBR te doen. Dat scheelt je een extra bezoek aan de oogarts. Informeer wel eerst bij het CBR of aanvullend oogonderzoek nodig is voor jou bij deze verlenging. En houd er rekening mee dat het keuringsrapport maximaal 6 maanden oud mag zijn.

Helaas kost zo'n gecombineerde controle je ook geld. Jouw oogarts mag namelijk kosten in rekening brengen voor de extra onderzoeken. Download hier het formulier voor de oogarts.

Een beoordeling door een arts

Het CBR kan ook vragen om een medische beoordeling door een internist of keuringsarts. Bijvoorbeeld als ze meer informatie willen hebben over jouw lichamelijke situatie. Deze beoordeling mag niet door je eigen arts gedaan worden. 

Het halen en verlengen van het rijbewijs kan met diabetes erg frustrerend zijn. Lees wat we hier samen met het CBR aan doen op de pagina Diabetes en het CBR: de rol van DVN. Ben je lid en heb je vragen of hulp nodig, neem dan contact met ons op.