Word lid en maak het verschil
Word lid
Een huis kopen als je diabetes hebt

Een huis kopen als je diabetes hebt

Een huis kopen? Daar komt heel wat bij kijken. Door je diabetes kan het moeilijker zijn om een hypotheek of verzekering af te sluiten. Waar moet je rekening mee houden en wat kan je doen? We geven je...

  Een huis kopen? Daar komt heel wat bij kijken. Door je diabetes kan het moeilijker zijn om een hypotheek of verzekering af te sluiten. Waar moet je rekening mee houden en wat kan je doen? We geven je een aantal adviezen.

  Praat met een hypotheekspecialist

  Gewone hypotheekaanbieders houden vaak geen rekening met chronische aandoeningen, zoals diabetes. Ze bieden een standaard hypotheekofferte en gaan ervan uit dat je een overlijdensrisicoverzekering moet of wilt. Maar dat is niet altijd nodig. Vraag daarom een hypotheekspecialist (het liefst twee verschillende) welke mogelijkheden jij in jouw situatie hebt. Dit advies kost misschien een paar honderd euro, maar dan weet je wel waar je aan toe bent.

  Wel of geen overlijdensverzekering

  Bij het afsluiten van een hypotheek hoef je niet te vermelden dat je diabetes hebt, bij het afsluiten van een overlijdensverzekering wel. Veel hypotheekverstrekkers vragen om een overlijdensrisicoverzekering. Het bedrag dat deze verzekering uitkeert bij overlijden kan gebruikt worden om de hypotheek af te lossen. Het biedt een hypotheekverstrekker dus zekerheid. Maar let op: een overlijdensverzekering is niet altijd nodig om een hypotheek te kunnen krijgen. Bijvoorbeeld als je alleen woont en veel eigen geld hebt. Of als je partner het huis ook alleen kan betalen. Het is goed om je hypotheekadviseur te vragen hoe het bij jou zit.

  Vergelijk hypotheekaanbieders en verzekeraars

  Er zijn hypotheekaanbieders die hypotheken verstrekken zonder overlijdensverzekering. Informeer daarnaar. Geen overlijdensverzekering afsluiten kan gunstig zijn, want als je diabetes hebt is de kans groot dat je een hogere premie moet betalen. Moet je wel een overlijdensverzekering afsluiten voor je hypotheek? Vergelijk dan de verschillende verzekeraars. Zo voorkom je dat je onnodig te veel premie betaalt.

  Houd de controle

  Probeer bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering de regie te houden. Je bent verplicht vragen eerlijk te beantwoorden, maar niet alle vragen mogen je worden gesteld. De hoogte van de hypotheek (meer of minder dan 278.004 euro) bepaalt wat ze van je mogen weten. Ook hoef je geen volledige inzage te geven in je medische dossier. Moet je je medisch laten keuren? Vraag of de keuringsarts het rapport eerst naar jou stuurt. Je kunt het dan lezen en inschatten of de verzekeringsmaatschappij je aanvraag gaat weigeren of niet. Je kan dan nog besluiten om naar een andere verzekeringsmaatschappij te stappen waar je misschien meer kans maakt.

  Wordt de verzekering geweigerd?

  Weigert de verzekeringsmaatschappij jou een verzekering te geven? Vraag wat hun reden is. Zij zijn verplicht je die te vertellen. Hetzelfde geldt voor als ze jou een hogere premie vragen. Reageert de verzekeringsmaatschappij niet of ben je het niet eens met hun motivatie? Soms kan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening je helpen.

  Begin op tijd

  Het kan wel even duren voordat je alles rondom een hypotheek hebt geregeld. Begin dus op tijd. Al voordat je naar huizen gaat kijken. Niets is zo vervelend dan je droomhuis vinden en er dan achter komen dat het zo snel niet lukt met de hypotheek. Wat je in dat geval nog kunt proberen, is een voorlopig koopcontract tekenen onder voorbehoud van financiering. Stel de termijn dan wel op 4 tot 6 maanden. Dat is wat de Consumentenbond adviseert.

  Houd rekening met emoties en stress

  Een huis kopen is natuurlijk hartstikke leuk, maar het geeft ook stress. Je droomhuis vinden op een overspannen woningmarkt valt niet mee. Een hypotheek en verzekeringen regelen kan moeizaam verlopen. En is het je gelukt hét ideale huis te bemachtigen, dan moet er geklust, in- en uitgepakt worden. Alles bij elkaar is verhuizen eigenlijk altijd een rollercoaster van emoties en stress. En dat is een garantie voor wisselende waardes. Dus: meet, meet en meet.

  Bekijk stappenplannen

  Je kunt online allerlei stappenplannen vinden voor het kopen van een huis, bijvoorbeeld die van Vereniging Eigen Huis. Hierin vind je niets terug over diabetes, maar wel heel veel over de procedures rond voorbereiden, bieden, voorlopig koopcontract, hypotheekoffertes enzovoorts. Ook die praktische informatie heb je nodig!

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid