Een kind met diabetes is niet anders dan andere kinderen. Maar een kind met diabetes heeft wel andere en extra aandacht nodig. Heb je een leerling met diabetes in je klas? Zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent en er goede afspraken zijn gemaakt met de ouders. Dat haalt veel onzekerheid weg. Hoe je dat doet? We geven je graag wat tips.
Wat is diabetes?
Voor jou als leerkracht is het belangrijk om te weten wat diabetes is. Je begrijpt dan hoe de ziekte werkt en snapt beter hoe het is om met diabetes te leven. Kijk ook eens op de website Zorgeloos met diabetes naar school. Daar vind je handige informatie en tips.
Maak goede afspraken
Heb je een kind met diabetes in je klas? Dan is het goed om duidelijke afspraken met ouders te maken. Wat verwachten zij en wat kan school betekenen? Ook is het belangrijk dat ouders goed bereikbaar zijn. De Checklist oudergesprek is handig als je het gesprek met de ouders hebt.
Maak bijvoorbeeld afspraken over:
-
- Hulp bij het meten van de glucosewaarden en geven van medicijnen
Oudere kinderen kunnen meestal zelfstandig hun bloedsuiker meten en medicatie toedienen. Jonge kinderen hebben hierbij begeleiding nodig. Een verpleegkundige op school of de ouders kunnen dit doen, maar ook een medewerker van school. Dat moet dan wel op vrijwillige basis, dus zonder betaling. En degene moet goede instructies krijgen van de ouders of de diabetesverpleegkundige. Ook moet er altijd een achterwacht zijn geregeld. In Diabc 9 uit 2015 stond een uitgebreid artikel over het besluit dat ook leraren mogen helpen met meten en spuiten.
Ook is het belangrijk om te checken of de diabeteshandelingen onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering van school vallen. Is dat niet zo? Bespreek dit met de ouders om een oplossing te vinden. Zij zouden bijvoorbeeld de premie kunnen betalen.
- Eten op school
Een kind met diabetes moet vaker tussendoor iets eten. Wordt er getrakteerd, dan kan het kind de traktatie gewoon nemen. Bijvoorbeeld door het tussendoortje te laten staan. Wel moeten de koolhydraten in de traktatie vergeleken worden met het tussendoortje. Misschien heeft het kind jouw hulp nodig bij het tellen van de koolhydraten. Deze traktatielijst is dan handig. Of gebruik een app, zoals Koolhydraatkenner. - Bewaren van medicijnen en hulpmiddelen
Ouders zijn samen met het kind verantwoordelijk voor de diabetesmedicijnen en – hulpmiddelen. Maak samen afspraken waar deze op school bewaard worden. - Activiteiten en uitjes
Bij activiteiten, zoals schoolkamp, schoolreisje, zwemmen of sportdag is er een ander ritme. In het algemeen geldt dat door inspanning de bloedglucosewaarde lager wordt. Eten en insuline moeten daarop afgestemd worden. Meestal weet een kind zelf wat hij of zij moet doen. Gaan jullie op schoolkamp? Gebruik deze informatiebrief om de andere begeleiders te informeren over het kind met diabetes. - Extra tijd bij toetsen
Stress en inspanning hebben grote invloed op de bloedglucosewaarde. Ze veroorzaken schommelingen. Als deze schommelingen tijdens een toets zijn, moet de bloedglucosewaarde eerst weer op peil worden gebracht. Daarom zal een kind soms extra tijd nodig hebben om een toets goed af te ronden. Het geeft duidelijkheid om hier van tevoren afspraken over te maken met het kind en zijn/haar ouders.
Griep of verkoudheid bij diabetes type 1
Ziekte kan de bloedglucosewaarde van een kind met diabetes ernstig verstoren. Wordt je leerling met diabetes ziek op school? Neem altijd contact op met de ouders. Klachten kunnen ook veroorzaakt worden door een te hoog of te laag bloedsuiker. Op de SOS kaart voor een kind met diabetes lees je wat je in dat geval moet doen (tip: print de SOS kaart en hang deze op in de klas).
Informeren van klasgenoten en hun ouders
Adviseer het kind om in de klas te vertellen over diabetes. Bijvoorbeeld in de vorm van een spreekbeurt. Je kunt hem of haar wijzen op de pagina ‘In je klas vertellen over diabetes’. Daarop staan tips en links naar handige informatie en leuke filmpjes. Ouders kun je adviseren deze brief naar de ouders van klasgenoten te sturen.
Informeren van invaldocenten
Gaat iemand jou als docent (tijdelijk) vervangen? Zorg dat hij/zij geïnformeerd is over de situatie van jouw leerling met diabetes. Dat kan met deze informatiebrief.
Downloads voor leerkrachten en school