Word lid en maak het verschil
Word lid
Vertellen over diabetes

Vertellen over diabetes

In Nederland hebben ongeveer 6.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar diabetes type 1, net als jij. Dat zijn er heel veel. Toch ben jij misschien de enige in jouw klas en op school. Veel mensen weten niet...

  In Nederland hebben ongeveer 6.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar diabetes type 1, net als jij. Dat zijn er heel veel. Toch ben jij misschien de enige in jouw klas en op school. Veel mensen weten niet hoe het is om diabetes type 1 te hebben. Ze snappen niet dat je moet prikken, meten, insuline gebruiken en letten op wat je eet. Vertellen over diabetes kan helpen. Je klasgenoten snappen dan beter wat diabetes betekent. Maar hoe pak je dat aan?

  Zelf vertellen over diabetes type 1

  Het werkt heel goed om zelf iets te vertellen over diabetes type 1. Je kunt bijvoorbeeld je spreekbeurt erover houden. Maar je kunt ook een ander moment uitkiezen om iets te vertellen. Natuurlijk is dat best spannend. Maar je zult zien dat ze het heel interessant vinden. 

  Je persoonlijke verhaal

  • Vertel over wat je zelf hebt meegemaakt. Sinds wanneer heb je diabetes en hoe kwam je erachter?
  • Laat je spullen zien: je meter, sensor, insulinepen- of pomp, stripjes, dextro.
  • Laat zien hoe je spullen werken. Bijvoorbeeld hoe je je bloedglucose meet.
  • Geef antwoord op vragen als: ‘Wat is een hypo?’, ‘Wat is een hyper?’ en ‘Wat kun je doen bij een hypo?’.

  Stefanie (11 jaar) heeft diabetes type 1 en vindt dat soms best moeilijk. “Op school heb ik vaak hypo’s en hypers. Dan schrikt iedereen en krijg ik eten en drinken.”

  Wat moet je leraar weten?

  Voordat je naar school gaat is het belangrijk dat jouw juffen en meesters weten dat jij diabetes hebt. En dat zij weten wat diabetes is. Waar moeten ze rekening mee houden? Wat kunnen en mogen ze zelf doen? En wat kunnen ze van jou en je ouders verwachten? Natuurlijk hoef je het gesprek met jouw juf of meester niet alleen te doen. Je ouders kunnen je daarbij helpen.

  Informatie over diabetes

  Op de website zorgeloos met diabetes naar school staat heel veel informatie over naar school gaan met diabetes. Of je nou op de basisschool zit of op de middelbare school. Je vindt er tips en tricks voor jezelf, maar ook materiaal en filmpjes voor jouw klasgenoten en leraren. Die kun je mooi gebruiken als je hen wat meer over diabetes wilt vertellen.

  Informatie voor een spreekbeurt

  Je kunt de informatie gebruiken op deze website. Ook leuk is het artikel uit de diabc: Wat is diabetes? Je vindt er de belangrijkste dingen over diabetes type 1 en 2. Heel handig als je je spreekbeurt moet voorbereiden. En je kunt het ook nog uitdelen.

  Tip: Klik erop om het te downloaden!

  Diabetes voor ouders, zussen en broers

  Ook je ouders en je zussen en broers hebben te maken met jouw diabetes. Wil je ze helpen? Wijs ze dan op de informatie die speciaal voor hen is geschreven op diabetes.nl

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid