Word lid en maak het verschil
Word lid
Het Nationaal Preventieakkoord

Het Nationaal Preventieakkoord

Diabetesvereniging Nederland ondertekende in 2018 als enige patiëntenvereniging het Nationaal Preventieakkoord en pakt een rol in de uitvoering ervan.

  De ambitie voor een gezonder Nederland staat sinds 2018 in het Nationaal Preventieakkoord. Diabetesvereniging Nederland ondertekende in 2018 als enige patiëntenvereniging het akkoord en pakt een rol in de uitvoering ervan.

  Een gezonder Nederland

  Het Nationaal Preventieakkoord ‘Naar een gezonder Nederland in 2040’ is in 2018 opgesteld. In dit akkoord is de ambitie vastgelegd om roken, overmatig alcoholgebruik en overgewicht onder Nederlanders tegen te gaan. Met de ondertekening stimuleren organisaties in heel Nederland Nederlanders om gezonder te leven en zorgverleners om betere zorg te leveren.

  Overgewicht en diabetes

  Diabetesvereniging Nederland richt zich in het Preventieakkoord specifiek op het verminderen van overgewicht, omdat mensen met overgewicht een verhoogd risico op diabetes type 2 hebben. Het verminderen van overgewicht kan ook de complicaties van diabetes type 2 tegen gaan. In 2017 had bijna de helft van de Nederlanders van 20 jaar en ouder overgewicht. Als we niks doen, blijft dit aantal de komende jaren alleen maar groeien en diabetes daarmee dus ook.

  Het Preventieakkoord is een stap
  in de richting van het aanpakken
  van een groot maatschappelijk probleem
  en dat vraagt forse inspanning
  van alle kanten. Er is veel te doen.

  Wat wil Diabetesvereniging Nederland?

  Voor Diabetesvereniging Nederland zijn de belangrijkste punten uit het Nationaal Preventieakkoord:

  • Zorgverleners moeten meer aandacht voor leefstijl- en gedragsverandering hebben:
  • Samenwerking tussen partijen
   Er moet een integrale aanpak komen van de maatregelen op het gebied van preventie bij diabetes. Vervolgens moeten die streng worden bewaakt. 

  Wat draagt Diabetesvereniging Nederland bij?

  • We delen kennis met zorgverleners over preventie, leefstijl en diabetes
  • We bevorderen samen met het Diabetes Fonds en de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) de samenwerking tussen partijen en de integrale aanpak
  • We bieden hulp, steun en kennis aan mensen met diabetes vanuit ervaringen, met trainingen, webinars, Diabetescafés en cursussen regionaal, online en in één-op-één contact

  Diabetesvereniging Nederland beschikt als geen ander over de ervaringsdeskundige kennis om mensen te helpen goed met hun diabetes om te gaan. Met het Nationaal Preventieakkoord kunnen zorgverleners deze kennis inzetten om diabetes te voorkomen en te verminderen.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid